Write a comment

Spune cineva: „Decăderea politicii culturale atinge nivelul ridicolului.

 

Uitându-mă la la ceea ce se întâmplă în preambulul Zilei Naționale dedicată lui Constantin Brâncuși, prin numirea tinerei Irina Rimes în rol de ambasador al Zilei Brâncuși, mai că îi dau dreptate celui care a spus asta.

Joi, cântăreața Irina Rimes (cu tot respectul, a fi o adevărată vedetă, un NUME în lumea ARTEI, înseamnă mult, mult mai mult, într-atât încât cuvântul tău să cântărească) a fost prezentată în cadrul unei conferințe de presă organizată la Muzeul Național de Artă al României, drept ambasadorul Zilei Brâncuși, care va avea loc pe 19 februarie 2020, când se vor împlini 144 de ani de la nașterea celui mai important artist pe care România l-a dat lumii.

Întrebată cum se va implica, mai exact, Irina Rimes a spus: „Probabil o să postez despre asta. O să vorbesc cu oamenii de pe conturile mele printr-o postare.” (scuzați, asta poate face și… un elev de clasa a V-a!!!) (n.r. dacă eram în locul ministrului Culturii, eu o dădeam afară din sală după acest enunț!)

Eu sunt mai mainstream. De mică am știut de Coloana Infinitului și m-a fascinat.

Am fost la Târgu Jiu, am vizitat unele dintre lucrările domnului sculptor”, a mai declarat Irina Rimes.

Pur și simplu… TRIST. DEZONORANT. Mi se pare un afront la măreția creației lui Brâncuși, la reperul magistral CONSTANTIN BRÂNCUȘI raportat la cultura lumii.

Să vă spun ceva. Poate nu știați, deși… ar fi trebuit, dar noi, azi, avem mulți mari sculptori, ale căror lucrări cuceresc lumea, nu doar inimile românilor. Mai mult, avem, printre noi, un sculptor d etalie mondială, căruia, prin 2010, în ARGENTINA, i s-a decernat mult-râvnitul premiu „CONSTANTIN BRÂNCUȘI”, tocmai penru valoarea creațiilor sale, pentru mesajul artei sale care face înconjurul lumii- maestrul EUGEN PETRI. Avem, de asemenea, un violonist despre care mulți spun că este „Paganini zilelor noaste”- Eugen Sârbu, ca să nu mai vorbesc de mari voci ale artei lirice sau de celebrități in lumea teatrului. Oameni care au un cuvânt de spus în ARTĂ de-a lungul și de-a latul mapamondului (unii chiar din generația mai tânără), care au conștiința valorilor naționale, care știu și să se exprime și care „RESPIRĂ CULTURĂ”.

Ca să nu lungesc vorba, nu știu cum, dar parcă îl aud undeva, sus, pe Brâncuși recitând ultimele versuri din „Luceafărul”...

 

foto: ziare.com

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest