Write a comment

BERGHEZZZZZZ

Am spus mai demult că obiectele de port tradiţional românesc nu sunt îmbrăcăminte ci odăjdii. Astăzi vin şi completez: ţăranii sunt sfinţi.ATÂT DE FRUMOS SPUS!

 

Dintre toate felurile de oameni câţi sunt pe lume, de toate profesiile, singur ţăranul, a păstrat legătura directă, nemijlocită, dintre el şi materia primă din care a fost făcut: pământul. Şi asta neîntrerupt, de la începutul lumii, de la primul om născut pe cale naturală, până mai adineauri, la părinţii noştri.
Ţăranul nu are alt interlocutor decât pământul. Pe el îl ară, îl sapă, îl îngraşă ca pe o fiinţă, îl pliveşte de buruienile care-l înăbuşă. Iar pământul îi dă tot, dar absolut tot de ce are nevoie pentru a trăi. Ţăranul nu ia nimic din altă parte, nu „importă” nimic, ia totul din pământul pe care l-a lucrat.
În clipa din urmă, când e să-i primească la el, pe nimeni nu-l cunoaşte mai bine pământul decât pe ţăran.
De remarcat: de-a lungul atâtor sute şi mii de ani,
nu a existat ţăran ateu.
Mă cutremură gândul că ţăranul dispare. Ni se rupe, deci, acel lanţ (lanţ ADN) prin care eram legaţi de primii oameni prin întâiul lor născut care era „lucrător de pământ” (Facerea 4,2). Lanţ care de-a lungul vremurilor a fost asigurat de ţărani, cu tot greul pe care această menire li l-a dat să-l poarte.
Noi, cei care pe aici îl mai arătăm pe ţăran, mai depănăm amintiri despre el, mai evocăm un obicei al lui, că ne dăm seama, că nu, o facem ca să-l ademenim să mai întârzie măcar un pic, să nu plece.
Poate-poate, cu dragostea noastră nerostită dar atât de înflăcărată, îl vom îndupleca să rămână."
- Dacia Edenică.

„Răspund în avans oricărui "isteț" care s-ar trezi să vorbească în răspăr aici - Tu nu ai întâlnit un Țăran. Citește numai cum e cu Peneș Curcanul și vei înțelege cum e cu Țăranul, dar mai ales cu Vasluiul de care râd atâția "telectuali" și semidocți” (Mircea Bezergheanu).

Priviți, numai, aceste fotografii realizate de Mircea Bezergheanu. Mângâiați-vă inima cu duhul acestor „SFINȚI” care cu pasul și truda lor înnobilează pământul, satul…

Ei, trunchiurile vieții care dă viață- SATUL, ei, care au născut balada și hora, ei care au pus versul la tâmpla inimii și ne-au dăruit un Goga, un Blaga, un Coșbuc, un Creangă, un Eminescu, un Cioran...

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest