Write a comment

Saaaaaaaaadu 

Așa-i la Sadu în sărbători. Așa... de parcă pogoară-aici și-și trăiesc îndumnezeirea vremuri vechi, îndulcite și ținute la inimă de oamenii faini de-acum, țărani cu duh și cu lumină.

Așa-i la Sadu în sărbători. Îi vine să iei oamenii ăștia, să-i anini într-un buchet de busuioc și să-i pui colo, la icoană, să-i ai în priviri din zori și până sara, și de sara până-n zori.îți vine numa' așa, să-i pui la inimă și să-i numești cu majuscule ROMÂNI, ȚĂRANI de poveste. Da, de poveste, că rar cine-a crede colo, departe, dincolo de Munții, în vechiul Regat, că aici, țn România, mai sunt AȘA oameni în care satul cu adevărat își trăiește veșnicia, și... nu așa, de-o regie, de-un spectacol. Pur și simplu. Așa trăiesc sădenii. Așa simt. Așa cred. Și așa își așază prezentul și viitorul și așa rămâne în sufletul pruncilor lor.

Căutați și spuneți-mi vreun sat prin Ilfov, Teleorman, Prahova, Giurgiu, Dâmbovița, Ialomița, Călărași... unde merg oamenii așa duminica la biserică. Și-am să vă spun că pe colo sunt și mulți, dureros de mulți care nici măcar nu au habar de caracteristicile portului vechi al zonei, care spun că subiecte de felul acesta sunt acuma doar povești, că nu mai trăim vremuri din acelea în care să ne mai „ocupăm timpul cu d-alde d-astea”, că „acuma ne modernizăm și noi”...

Ei bine, uitați-vă la sădeni! Uitați-vă și cinstiți-i cu un gând bun, cu respect și cu bucuria de a-i avea aici, cu noi.

 

 

Foto: Valentin Ivan

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest