CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

 

COPILA

„Din păcate, în ultimii ani în ianuarie-februarie în Sibiu apar cazuri de suicid în rândul adolescenților încât ne blocăm cu toții și rămânem blocați. Am încercat să studiez fenomenul, să discut cu sute de tineri, să susțin cum pot, să scriu în reviste și să mă întâlnesc cu tinerii în scop preventiv și alteori cu colegii lor, colegii celor care au plecat prea repede dintre noi. Au fost cele mai grele întâlniri.

Moartea oricărei persoane este o tragedie. Moartea unui tânăr este o tragedie fără asemănare, iar moartea prin suicid la adolescenți este extrem de tragică, fără cuvinte și aproape imposibil de înțeles. Nu-mi pot imagina trăirile sufletești ale părinților, fraților, bunicilor...

Adolescenții sunt prin natura lor vulnerabili la probleme de sănătate mintală. Adolescenții prin situațiile prin care trec (personale, familiale, școlare, sociale) trăiesc deseori sentimente de neputință, nesiguranță, stres, confuzie și au un sentiment de pierdere a controlului. Viața li se pare atât de grea. Și este grea pentru ei. Adolescenții suferă mai mult decât noi adulții toți ne-am putea da seama.

Adolescenții suferă de cele mai multe ori în tăcere.

Se ascund foarte bine, zâmbesc când îi întâlnim însă în inima lor e multă tristețe și multe conflicte, răzvrătire și iar suferință. Adolescenții plâng mult.

Deseori le ignorăm strigătele, deseori nu le putem recunoaște semnele suferinței, alteori depunem eforturi să-i ajutăm dar fără eficiență, pentru că depresia la adolescenți și la copii este atipică.

Vreau însă două lucruri să vă rog: să tăceți în fața suferinței familiei, să susțineți cu înțelegere și grijă, cu prezență fizică și dacă prin preajmă avem adolescenți, copii sau prieteni...să îi susținem, să îi ascultăm și să nu-i judecăm.....RIP...”

Mesajul vine din partea psihologului Mihai Copăceanu.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest