CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

LESE

MOTTO:

„Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi şi nouă toate;
Ce e rău şi ce e bine
Tu te-ntreabă şi socoate;
Nu spera şi nu ai teamă,
Ce e val ca valul trece;
De te-ndeamnă, de te cheamă,
Tu rămâi la toate rece.

Multe trec pe dinainte,
În auz ne sună multe,
Cine ţine toate minte
Şi ar sta să le asculte?…”

Grigore Leșe: „Includerea doinei românești în patrimoniul UNESCO a însemnat, din păcate, doar o notă de presă, nici aceea preluată de toate publicațiile de la noi. Extraordinara veste ar fi trebuit să aducă cu sine o adevărată sărbătoare a cântecului, campanii de identificare a ultimilor horitori, strategii de promovare a doinei în primul rând la noi acasă, unde, din păcate, continuă să fie ignorată sau, mai rău, necunoscută și confundată cu orice cântec liric.

Am avut norocul să mă nasc în Țara Lăpușului, acolo unde doina se cântă de cănd lumea, acolo unde se poate încă auzi când te aștepți mai puțin, săvârșită în grumaz, cu înturnături tulburătoare și pauze nefirești, horită de stâmpărare în cel mai străvechi stil cunoscut la noi. Oamenii locului îi spun hore adâncată, înturnată, hore în grumaz, lăpușenească, morășenească sau - mai nou - hore cu noduri, cum am auzit la radio că i s-ar spune..Am avut norocul să cresc cu muzica lor, să îi ascult, iar, mai târziu, să pot cânta, să mă identific cu horea, să n-o abandonez niciodată atunci când oamenii râdeau auzind-o, așa stranie, aspră și de demult, apoi să fac din promovarea ei scopul principal al vieții mele. Străbunica Dochia din Stoiceni horea, la fel și mama mea, Năstăsia lu' Pavăl din Fânațe.

Omul horește de dor, de singurătate, de înstrăinare, de dragoste, de suferință, de ființă, de neființă. De aceea horește singur, în intimitatea casei și a hotarului său, horește pentru a-și vindeca sufletul printr-un străvechi ritual de tămăduire prin muzică, transmis tainic prin vremi”.

… Cât adevăr!!! Din păcate, de ani întregi, mulți dintre boi trăiesc „dezbracați” de sentiment, de trăire, de sete de cultură. Orbecăind bucuroși prin prezent, dezinteresați de profunzime, de cultură, de tradiții. Contează banii, fițele, bîrfele, mișto-urile ieftine, contrele, scandalul… și astase reflectă din nenorocire, în tot și toate, zi de zi. O informație precum aceea a tezaurizării, pe drept, a DOINEI… trece neobservată, dată… mai încolo ca o firimitură incomodă în tumultul zilnic și pieritor. Pentru cine și cît să mai conteze așa ceva???
Sincer, citind mesajul marelui artist și profesor Grigore Leșe, m-am cutremurat.

 

2009: "Doina" a fost inclusă pe Lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii UNESCO, astfel că România are în prezent încă un obiectiv în această listă, pe lângă dansul "Căluşul", se arată pe site-ul oficial al instituţiei. În total, 76 de capodopere au fost incluse pe Lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii UNESCO, în urma unei reuniuni care a avut loc, săptămâna trecută, la Abu Dhabi. Printre noile opere înscrise, se mai numără tango-ul (Argentian/ Uruguay), Festivalul Ramman (India) şi sericicultura (China).

Lista patrimoniului imaterial UNESCO a fost alcătuită oficial în 2008, potrivit unei Convenţii pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, încheiată la Paris, la 17 octombrie 2003. Lista numără în prezent 166 de opere din 76 de ţări şi din Teritoriile Palestiniene.

"Doina" este o specie a literaturii populare, aparţinând genului liric, în care autorul îşi exprimă sentimentele şi convingirile faţă de unele probleme ale vieţii, faţă de timp şi natură şi faţă de sine însuşi. "Doina" este specifică poporului român, ea exprimând sentimente variate: dor, tristeţe, iubire, înstrăinare, regret.

Tristeţea, melancolia, focul lăuntric, dorul. Dorul, cuvânt specific românesc, a fost coborât pe portativ şi transformat în doină. „Dorul, îmi pare singura caracteristică originală a cântecelor româneşti”, spunea George Enescu. Lumea întreagă a recunoscut acest element ca fiind specific muzicii tradiţionale româneşti şi astfel, din octombrie 2009, doina face parte din Patrimoniul Imaterial al Umanităţii UNESCO.

 

 

 

 

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest