CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

Suntem cu totii constienti in legatura cu  atentia deosebita pe care Europa o acorda evolutiilor politice din Romania, fapt demonstrat cu ocazia suspendarii presedintelui, din vara anului trecut, de aceea imi permit sa va supun atentiei un fapt extrem de grav, care va provoca noi discutii in cancelariile occidentale.

După cum probabil cunoașteți,  pe 23 martie a.c. a avut loc la București Convenția Națională a PDL, la care a participat și președintele, după ce, în săptămânile premergătoare evenimentului, și-a exprimat explicit susținerea pentru unul dintre candidați și moțunea sa.

Întrucât votul nu a consfințit rezultatul pe care îl aștepta președintele, acesta a transmis un mesaj video, din care îmi permit să vă semnalez două citate.

"Mă voi dedica construcţiei unei alte soluţii de dreapta, cu oameni cinstiţi, (...) şi vreau să ştiţi că nu voi face nimic pentru a aduce alături de mine vreo bucăţică din PDL”.

Și… ”PDL a demonstrat că a putut fi ținut pe o direcţie democratică atâta timp cât a ştiut de un lider autoritar. Imediat ce au simţit că pot fi singuri, aripa fesenistă a partidului a răbufnit, iar Convenţia de astăzi este proba că 50% din partid este încă ancorat în năravurile FSN-ului”.

Constituția României prevede, la articolului 84, aliniatul 1, că ”în timpul mandatului, Președintele României nu poate fi membru al unui partid și nu poate îndeplini nici o altă funcție publică sau privată”. Prin urmare, nici aceea de constructor al unei soluții politice cu o anumită doctrină.

Deși este destul de limpede pentru toată lumea că o nouă suspendare a președintelui nu este oportună, merită să reflectăm asupra modelului de șef al statului pe care ni-l dorim, iar actualul președinte manifestă o abnegație ieșită din comun, în a ne oferi argumente pentru modelul negativ.

Prin 2010, Președintele Comisiei Europene spunea că "Preşedintele României este un european devotat, iar noi vom continua să lucrăm cu el”. Ar fi interesant de văzut cât va mai lucra cu el, după ce a aflat chiar din declarația domniei-sale că partidul care l-a susținut și l-a propulsat în fruntea statului român este, în proporție de 50% tributar ideilor anti-reformiste și neo-comuniste de la începutul anilor 90, și că doar o mână autoritară, gen Putin sau Lukașenko, îl poate ține pe linia democratică.

În vara anului trecut, suspendarea președintelui i-a îngrijorat pe unii lideri europeni, care au afirmat că ar fi primit “sute de e-mailuri despre faptele șocante” care se petreceau la București și au catalogat drept inacceptabile acțiunile îndreptate împotriva președintelui.

Am convingerea că aceiași oficiali vor găsi la fel de șocante, și în orice caz mai reale decât cele din vara trecută, recentele afirmații ale președintelui. Doar au incredere în cuvântul lui! Dacă e nevoie, suntem gata să trimitem și câteva milioane de e-mailuri în această chestiune.

Gabriela Firea,

Senator PSD

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest