CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

 

Stiti vorba aceea cu... NODUL IN PAPURA?! Se pare că, de cum a  început bătălia pentru Cotroceni, cineva, pe numele său Victor Ponta, ține morțiș să facă uz de  ... handicapul de a fi de altă religie decât cea ortodoxă, cu referire, evident, la  Klaus Johannis. Pentru ce...???

Ponta declara deunăzi că nu va folosi în campanie această temă şi, în acelaşi timp, juca subtil cartea religiei. Totuşi, Klaus Iohannis nu este membru al unui cult neoprotestant, ci al uneia dintre cele mai vechi biserici protestante.

Stiripesurse.ro adaugă că Cel mai probabil, în turul II vor ajunge Victor Ponta și Klaus Iohannis. Neajunsul liderului PNL este faptul că aparține confesiunii luterane și este de etnie germană. Ponta a explicat că religia nu contează, dar a ținut să precizeze clar: ortodoxia e majoritară în România, eu sunt ortodox ”așa m-am născut și așa o să mor”.

 Mai exact, iata ce a explicat Ponta, citat de stiripesurse.ro: Nu cred că un candidat la funcţia de preşedinte al României are o problemă dacă nu este ortodox sau nu e de etnie română. Cred că are exact aceleaşi drepturi cu mine. Dar vreau un lucru şi îl spun de fiecare dată: nu vreau să mă acuze nimeni sau să spună cineva că este un defect faptul că sunt român sau ortodox în ţara mea. Aşa m-am născut, aşa o să mor. Sunt mândru de asta şi cred că trebuie să fiu respectat pentru acest lucru’. 

Aratand, totuși, cu degetul spre rădăcinile și religia contracandidatului său, de parca acestea ar fi un handicap sau un păcat.

Conform sursei citate, iată, si replica lui Kilian Dörr, prim-preot al Parohiei Evanghelice de Confesiune Augustană din Sibiu, unde Klaus Iohannis este membru și care a dat următoarea declarație site-ului stiripesurse.ro.

„Domnul Klaus Iohannis este membru în parohia noastră şi este evanghelic lutheran, după confesiunea augustană, confesiune care este din 1530. Este Biserica Lutherană, după reforma lui Martin Luther. În 2017, sărbătorim 500 de ani de la această reformă, o amplă mişcare. Este unul dintre cultele protestante, cum sunt reformaţii sau unitarienii. Face parte din cele 18 culte recunoscute în România. E o biserică istorică. Cea mai veche biserică din Sibiu este biserica noastră, care a fost ridicată în 1310. Atunci a fost catolică, dar s-au despărţit de Biserica Catolică prin ampla mişcare de reformă din secolul 16. Au vrut de fapt să reformeze Biserica Catolică, dar cum nu a ieşit aşa cum au vrut s-au despărţit de această biserică. Biserica Evanghelică din Germania este cea mai mare biserică de acolo. La fel şi în Austria, Elveţia. În ţările nordice, aceste biserici sunt biserici de stat, cu milioane de membri. Deci nu e vorba de un cult neoprotestant, venit din America. E o biserică istorică, veche, renumită”, a declarat Kilian Dörr, pentru stiripesurse.ro.

 

Articolul cu pricina se încheie cu două intrebări, juste de altfel:

La finalul acestui discurs se ridică următoarele două întrebări:

 

1.Dacă tema religioasă nu contează, de ce a mai fost invocată?

 

2. Dacă nu avea un contracandidat de altă confesiune, mai ridica Victor Ponta aceată problemă, mai avea relevanță că el este român și ortodox

La urma urma urmei, în calea firescului, nu cumva contează... omenia, statura morală, spiritul gospodar, voința, spiritul civic, decența, cultura, raportarea la identitatea națională, proiectele- nu în ultimul rând...?!

Iată, însă, portretul viitorului președinte prin ochii lui Klaus Johannis: "Preşedintele trebuie să fie un model de onestitate, echilibru şi bună credinţă. Îmi doresc ca valorile să fie respectate. Nu mai vreau ca intelectualii din ţara mea să fie umiliţi şi sfidaţi. Ei sunt armătura spirituală, sunt sufletul unei naţiuni. Nu mai vreau ca diversele categorii sociale şi profesionale să fie puse pe picior de război, să fie instigate una împotriva celeilalte.

Ceea ce îmi doresc eu pentru ţara mea – sunt convins – vă doriţi şi dumneavoastră şi îşi doresc toţi românii: prosperitate şi stat de drept, dezvoltare şi modernizare."

 

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest