Write a comment

Joi, 3 octombrie Primăria Sibiu a semnat contractul pentru realizarea documentației în vederea efectuării reparațiilor capitale la podul peste Cibin din dreptul străzii Gladiolelor, numit Maria Tereza sau podul de piatră.

 

Continuăm să îngrijim patrimoniul istoric al orașului și vom executa lucrări de reparații capitale la podul Maria Tereza, construit cu parapeți și stâlpi ornamentali specifici acelei vremi și păstrați până astăzi. Odată reabilitat, podul va constitui o nouă legătură rutieră între cartierele Terezian și Țiglari și centrul orașului, decongestionând astfel celelalte artere.

Reabilitarea podului se leagă în mod natural și de amenajarea malurilor râului Cibin prin crearea de piste pentru biciclete, un proiect pe care deja l-am inițiat în sensul obținerii finanțării din fonduri europene”, a declarat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

În termen de 3 luni, firma SC Grafisis SRL Sibiu va preda Primăriei Sibiu documentația necesară pentru contractarea următoarelor lucrări de reparații, rezultate în urma expertizei tehnice efectuate:

  • Repararea carosabilului și a trotuarelor prin refacerea umpluturii, a suprafeței de rulare și a trotuarelor, utilizând piatra cubică

  • Realizarea iluminatului public si arhitectural cu corpuri LED

  • Conservarea elementelor arhitecturale ale podului

  • Protecția sau relocarea retelelor gaz, curent, apa canal, fibră optică

  • Refacerea semnalizării rutiere pe pod

Autoritățile precizează că, în selecția proiectantului, Primăria Sibiu a impus condiția ca acesta să aibă experiență în reparația capitală a unui monument istoric, respectiv proiectarea să fie realizată de un arhitect atestat de Ministerul Culturii, condiție pe care firma contractată o întrunește.

Așa cum aflăm de la istoricul Răzvan Pop, „În 24 octombrie 1864, este inaugurat podul din faţa porţii Ocnei ce făcea legătura dintre cetatea medievală şi cartierul Terezian. Podul este primul pod de peste Cibin din interiorul oraşului care va fi construit din alt material, piatră, decât cel folosit până atunci lemnul. El a fost construit în faţa zonei industriale şi dădea direct în strada principală a cartierului de peste Cibin, acolo unde se afla biserica şi orfelinatul terezian.

Sursa foto: SIBIU DE POVESTE / Primăria Sibiu

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest