CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

Oameni-tezaur, oameni care prin ceea ce fac nasc și... dăruiesc valoare, suflet, PATRIMONIU. Oameni-tezaur, oameni-neam, oameni-țară, pentru că, prin ei înșiși dăruiesc și se dăruiesc înveșnicirii moștenirii din străbuni, scopului nobil de a tezauriza ceea ce ține viu sufletul neamului. Oameni-fapte...

 

Pur și simplu.

Așa am simțit, așa i-am simțit pe domnul Mircea Drăgan din Agnita și pe doamna sa, doi ROMÂNI care au înființat un muzeu al Măriei Sale, Costumul Popular și, zi de zi, ceas de ceas, prin fapte minunate (și cuvinte-s aici, sărace...) țin vii tradițiile, meșteșugurile și pun la bună păstrare FOLCLORUL și trecutul și prezentul Văii Hârtibaciului.

 

Nașterea... unui muzeu. Și... alte idei luminate

L-am întrebat pe interlocutorul nostru cum, când, de ce... a venit ideea acestui loc minunat din casa lui, muzeul. „ Ra trebui să încep prin a vă spune că eu am absolvit Facultatea de filologie. Sunt dascăl de limba și literatura română. Prin 1967 am început să culeg floclor, să merg pe coclauri, prin sate, să fac înregistrări.. Scriu cărți de folclor... Soția, de loc din Săsăuș, un sat deosebit, cu bună zestre, ca și pe la Retiș, de altfel, a moștenit foarte multe piese de costume populare, obiecte tradiționale. Într-o zi, ne-am gândit să le scoatem, să le întindem, să vedem ce ar fi de recondiționat, ca să le păstrăm că sunt adevărate valori. Ne-au plăcut așa de mult și-am gândit că e păcat să le mai ținem încuiate și...nu le-am mai vârât în dulapuri. Așa ne-a venit ideea... Între timp, au început să apară și... păpușile în strai tradițional. Avem păpuși îmbrăcate în costume românești, dar și în costume săsești, pentru că o încăpere din muzeu ține tradiția săsească. Cred că avem, la un loc cam 200 de păpuși. Soția le îmbracă, le grijește, le țese costumele...”

 

Dar oare de unde provin atâtea piese, o adevărată zestre?!

„Avem cam 1238 de piese, cu toatele. Cum au auzit ideea noastră, au veni vecini, rude, localnici și ne-au adus tot soiul de lucruri. Ne-am trezit, însă, la ușă și cu oameni necunoscuți care au auzit de noi și s-au oferit să ne aducă to felul de costume, obiecte tradiționale de valoare, pe care ei nu mai aveau cum să le păstreze și erau conștienți că nu merită să se piardă. Și, uite-așa, putem spune că muzeul nostru... a crescut, crește și ne umple inima, ca și oapseții care ne trec pragul”.

 

 

Cum află lumea de muzeul Familiei Drăgan din Agnita?! Și... AFLĂ! Vizitatori sunt de peste tot!

„Avem doi băieți la Sibiu, foarte pricepuți și ei au considerat că merităm să ne fac un site, să ne cunoască lumea. Cine ne trece pragul, află despre tradițiile de pe aici, despre meșteșuguri, despre obiceiuri, despre semnificațiile costumelor noastre vechi... am avut și avem oaspeți nu doar din România. Să știți că am avut vizitatori și din Australia, și din Franța, din Germania, chiar și din Hong-kong sau București. Așteptăm cu drag pe oricine”.

 

Piese cât... o istorie

„În multitudinea obiecte din impresionanta colecție sunt unele care sunt adevărate file de... istorie. Spre exemplu, avem o ladă de zestre de la 1884, avem cătrințe a căror vechime depășește un secol, avem un șorț săsesc înscripționat 1907 și haine de biserică foarte vechi... Sunt mai multe obiecte vechi. Fiecare are o poveste... mai avem și un coif de mireasă minunat din Săsăuș de pe la 1935, reconstiuit de soția mea împreună cu câteva bătrâne din partea locului...”

Dincolo, însă, de mirificul ce dăinuie cu încăpățânare din cea faină, e muncă, e iubire, e credință, e dăruire, e grijă. „Am fos chiar și la specialiștii de la Muzeul Brukenthal, să cerem un sfat de la specialiști, să aflăm cu trebuie păstrate, recondiționate piesele, să nu le stricăm, și săl edăm tinerețe fără bătrânețe, așa, după puterile noastre...”, recunoaște domnul Mircea Drăgan, un om cât o poveste frumoasă, reală, despre.... România de pe Valea Hârtibaciului.

O, Doamne, și câte ar mai fi de spus despre acești oameni frumoși...! Domnul Mircea Drăgan a cântat în tinerețe cu Maestrul Dumitru Fărcaș și acum... pregătește o impresionantă MONOGRAFIE a Văii Hârtibaciului și n-are astâmpăr... tot timpul face ceva frumos. Și are atâtea de povestit, de-mpărtășit, să lumineze inima oricui. Asemenea, doamna sa, care lucrează cu har (țese și brodează) și ține viu muzeul... și sufletul acestor locuri!

AGNITA. O familie, familia Drăgan. Un loc ce împlinește minunat spusa asta: FĂ RAI DIN CE AI!

 

foto: Mircea Drăgan

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest