Write a comment

shutterstock 284515070

Majoritatea șoferilor nu se gândesc cu emoții la vară. La urma urmei, este anotimpul pe care îl așteptăm tot anul, ne gândim la vacanțe și plajă, și mai puțin la modul în care acest anotimp poate afecta mașina. Chiar dacă nu ridică același nivel de provocări ca în cazul iernii, vara este totuși un anotimp în care temperatura și fenomenele meteorologice pot căpăta valențe extreme, și, așa cum bine știm, orice este extrem e rău pentru autoturismul nostru.

 

Așadar, care sunt greșelile pe care le fac cei mai mulți șoferi vara, și cum poți să nu fi tu cel care le face?

Greșeala numărul 1: Nu îți adăpostești mașina

În mod normal, principalul motiv pentru care trebuie să îți adăpostești mașina, în România cel puțin, este soarele. Cu toate acestea, condițiile meteorologice au cam luat-o razna în ultimii ani, drept urmare, și grindina a devenit un motiv întemeiat pentru a-ți duce mașina la adăpost.

Cât despre soare, acesta este foarte puternic vara și îți poate deteriora serios mașina, atât la interior, cât și la exterior. Ar trebui să speli și să îți ceruiești vehiculul cu regularitate și să folosești protecție de bord. Dacă este posibil, parchează mereu la umbră și colantează geamurile pentru a limita cantitatea de soare care ajunge în mașină. 

Greșeala numărul 2: Nu respecți intervalul de schimbare al uleiului

Uleiul este foarte important în a preveni supraîncălzirea mașinii, mai ales vara. Acesta îți păstrează motorul rece, astfel toate părțile lui se mișcă cu fluiditate, motorul nu se supraîncălzește, și tu nu te vei trezi în mijlocul drumului cu o mașină fumegândă care are nevoie de înlocuirea acestei piese. De aceea, vara este absolut necesar să faci schimbul de ulei exact la timp, evitând un dezastru semnificativ. Află de aici mai multe despre schimbul de ulei. 

Greșeala numărul 3: Nu acorzi atenția necesară anvelopelor

Vremea fierbinte poate afecta și anvelopele tale. Carosabilul este încins, iar atmosfera fierbinte face ca aerul din cauciucuri să se dilate. Acest fenomen combinat cu fricțiunea cauciucurilor pe șosele înseamnă că ai mari șanse să te confrunți cu o pană de toată frumusețea. Cum poți evita această situație neplăcută?

Înlocuiește anvelopele de iarnă sau cauciucurile vechi cu o pereche de anvelope noi de vară Hankook. De asemenea, din când în când, oprește la un service pentru o verificare rapidă a anvelopelor, și asigură-te că sunt corect umflate și echilibrate.

Greșeala numărul 4: Neglijezi sistemul de climatizare

Pentru a te putea bucura de confort în mașină vara, ai nevoie de un sistem de climatizare funcțional, dar trebuie să fii atent și la sistemul de răcire al motorului. Mașina trebuie să depună mai mult efort pentru a păstra o temperatură normală atunci când afară este caniculă. Asigură-te că faci schimbul de freon și fă o verificare la sistemul de răcire al motorului pentru a te asigura că totul funcționează corespunzător. 

Greșeala număru 5: Nu îți înlocuiești ștergătoarele de parbriz

Vara înseamnă soare, dar este cunoscută și pentru furtunile ei care pot fi destul de agresive. Nu neglija ștergătoarele, întrucât acestea sunt esențiale pentru o vedere bună în trafic atunci când plouă cu găleata. După fiecare furtună inspectează-le pentru a observa eventuale deteriorări. Verifică garnitura de cauciuc, fii atent la sunetele subțiri pe care le-ar putea emite, și uită-te să vezi dacă acesta sunt la fel de eficiente în a îndepărta apa de pe parbriz. 

Există și alte probleme ce pot necesita reparații la mașină în sezonul cald, așa că o revizie amănunțită nu strică, mai ales înainte să pleci cu autoturismul in vacanță. Acum că știi ce greșeli ai putea face, ești mai pregătit pentru a-ți conduce mașina în siguranță peste vară. Îți dorim drum bun!

Sursa foto: Shutterstock.com; Pexels.com

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest