Write a comment

imagine Banireali

Farul din Alexandria, Colosul din Rhodos, Grădinile suspendate ale Babilonului, Marea Piramidă din Giza, Statuia lui Zeus din Olympia, Mausoleul din Halicarnas și Templul zeiței Artemis din Efes sunt cunoscute pe întreg globul pământesc ca fiind cele 7 minuni ale lumii antice.

Din păcate însă, doar una dintre ele mai poate fi admirată astăzi în (aproape) toată splendoarea sa, Marea Piramidă din Giza, care, chiar și la aproximativ 4.500 de ani de la construcție, rămâne una din cele mai populare atracții ale turiștilor din întreaga lume. 

Totuși, cei interesați de aceste minunate realizări ale oamenilor, construite în totalitate cu unelte și mașinării rudimentare, au șansa să vadă cum arătau în realitate, grație unei colecții de fotografii reconstruite digital, în 3D. Cele 7 imagini de colecție au fost publicate de tabloidul britanic The Sun.

Farul din Alexandria 

Ridicat din blocuri de marmură albă în secolul al III-lea î.Hr. în peninsula Pharosde din Alexandria, Egipt, Farul din Alexandria a fost distrus de cele două mari cutremure din anii 1303 și 1323, pentru ca, în 1480, mamelucul Qaitbay să folosească ruinele acestuia la ridicarea unei fortărețe, exact pe locul în care se înălța farul cu peste 150 de ani în urmă. O parte dintre ruinele scufundate în Marea Mediterană, chiar lângă orașul Alexandria, au fost descoperite de scafandri în 1994. 

Colosul din Rhodos 

Construit în portul Mandraki de pe insula Rhodos (Grecia), în cinstea zeului grec al Soarelui, Helios, Colosul măsura 32 de metri și era făurit din bronz, fier și piatră. Picioarele sale erau amplasate pe două clădiri separate, astfel încât zilnic, printre picioarele monumentului trecea diverse ambarcațiuni ce făceau comerț între Europa, Orientul Mijlociu și Africa. Din păcate, cutremurul din anul 225 î.Hr., a dus în cele din urmă la prăbușirea uriașei construcții, care nu a mai fost refăcută ulterior. 

Grădinile suspendate ale Babilonului 

Construite, conform celor mai comune teorii, de către regele Nabucodonosor al II-lea (605-562 î.Hr.) pentru soția sa Amytis, acestea se întindeau pe o suprafață de 15.000 de metri pătrați, pe patru nivele, ce ajungeau până la 77 de metri (de la bază). Ele ar fi fost distruse de perși, în timpul asedierii Babilonului.  

Marea Piramidă din Giza 

Așa cum menționam, singurul edificiu al lumii antice încă ,,în picioare’’ este Marea Piramidă din Giza, ridicată pentru faraonul Khufu din Dinastia a IV-a. De-a lungul timpului, piramida și-a pierdut atât din strălucire (inițial era acoperită cu plăci albe de calcar), cât și din înălțime (de la 146 de metri la 138 de metri), însă a fost o sursă permanentă pentru nenumărate filme artistice, documentare și jocuri video. Dacă unul din cele mai celebre astfel de jocuri video este slotul Book of Ra, lansat de Green Tube Novomatic în 2005, pe marile ecrane, un succes remarcabil l-au avut cele 3 filme din seria Mumia, cu Brendan Fraser în rol principal. 

Statuia lui Zeus din Olympia 

Realizată din fildeș de sculptorul Phidias, în jurul anului 435 i.Hr., Statuia lui Zeus avea o structură internă din lemn și era ornată cu aur. Aceasta se pare că ar fi fost transportată din orașul grec Olympia, la Constantinopol, în anul 394 d.Hr., fiind distrusă apoi de un incendiu. 

Mausoleul din Halicarnas  

Construit de arhitecții Pytheos siSatyros împreună cu sculptorii Scopas și Timotheos, Mausoleul din Halicarns, Turcia, a fost denumit astfel după numele guvernatorului provinciei elenistice Caria (377-353 i.Ch.) Mausol, pentru a-i servi acestuia drept templu și mormânt. Impunătorul edificiu a fost distrus în secolul al XII-lea de un cutremur puternic. 

Templul zeiței Artemis din Efes 

Cunoscut și sub numele Templul Dianei, edificiul grec a fost ridicat în anul 550 î.Hr. în Efes, Babilon. Templul a fost distrus, pe rând, de piromanul Herostrat, de raidurile goților din anul 268 și, definitiv, în anul 401 î.Hr. de creștini. Din templu au rămas în prezent doar fundațiile și o singură coloană.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest