Write a comment

Frigider Foto

Astăzi, frigiderul este un electrocasnic indispensabil în gospodărie. Dar de unde a început totul? Astăzi, facem o călătorie până în timpurile antice, pentru a descoperi originile frigiderului modern. 

500 B.C.

Una dintre cele mai vechi forme de refrigerare avea loc în așa numitele case cu gheață. Acestea erau utilizate în mod obișnuit pentru depozitarea gheții pe tot parcursul anului, de obicei tăiată din lacurile și râurile din apropiere. 

1740

Prima formă de refrigerare artificială a fost inventată de William Cullen, un om de știință scoțian. Cullen a arătat cum încălzirea rapidă a lichidului până ia forma unui gaz poate duce la răcire. Acesta este principiul din spatele oricărui frigider, care rămâne valabil și astăzi. Cullen nu și-a transformat niciodată teoria în practică, dar mulți au fost inspirați.

1802

Thomas Moore, un om de afaceri american, a creat o cutie de gheață pentru a răci produsele lactate pentru transport. El a numit-o „refrigerator” în 1803. La începutul anilor 1800, tot mai mulți americani s-au mutat în orașe, extinzând distanța dintre consumator și sursa de alimente. Nevoia de răcire creștea zi de zi.

1830s

Cererea de alimente proaspete a crescut, ceea ce a dus la modificări dietetice între 1830 și războiul civil american din anii 1860. Acestea au fost alimentate de creșterea economică și de orașele în expansiune dramatică.

1834

Inventatorul american Jacob Perkins, care locuia la Londra la acea vreme, a construit primul sistem de refrigerare prin compresie cu vapori din lume, folosind eter într-un ciclu închis. Sistemul său prototip a funcționat și a fost primul pas către frigiderele moderne, dar nu a avut succes comercial.

1840.

Primele congelatoare au fost realizate de tâmplari, menite să profite de livrarea regulată a unor blocuri mari de gheață către gospodărie. Erau cutii izolate din lemn, căptușite cu staniu sau zinc și folosite pentru a ține blocuri de gheață pentru a menține mâncarea rece. O oală aduna apa topită - și trebuia golită zilnic.

1876

Profesorul german de inginerie Carl von Linde a brevetat procesul de lichefiere a gazului care a devenit parte a tehnologiei de răcire de bază. Descoperirile sale au dus la inventarea primului frigider fiabil și eficient cu amoniac comprimat. Frigiderul a fost introdus în multe procese industriale.

1913

Primul frigider electric de uz casnic a fost inventat de americanul Fred W. Wolf și a fost numit Domelre, sau DOMestic ELectric Refrigerator. Modelul său nu a avut success, dar una dintre inovațiile sale - tava cu cuburi de gheață - a prins și a fost inclusă în modelele concurenților.

1918

William C. Durant a fondat compania Frigidaire pentru a produce în masă frigidere pe baza invenției lui Alfred Mellowes: un frigider independent, cu un compresor în partea inferioară.

1927

General Electric a introdus modelul „Monitor-Top”, care a devenit primul frigider care a cunoscut o utilizare pe scară largă - au fost produse peste 1 milion de unități. Frigiderele electrice nu erau încă produse în masă și erau deținute în principal de cei bogați, costând în jur de 1000 de dolari.

Pe măsură ce costurile au început să scadă, piața s-a extins. Vânzările au crescut de la 200.000 în 1926 la 1,5 milioane în 1935. La mijlocul anilor 1930, numărul de frigidere a crescut la aproximativ 6 milioane.

1930

Până în 1929, frigiderele cu sisteme de compresie a vaporilor au cauzat mai multe accidente fatale, datorită scurgerii gazelor toxice. Cercetările pentru a dezvolta o metodă de refrigerare mai puțin periculoasă au dus la descoperirea freonului, care a devenit standardul pentru aproape toate frigiderele domestice.

1945

Producția în masă a frigiderelor moderne a început după al doilea război mondial. Anii 1940 au stabilit un nou standard de siguranță alimentară.

1970

Focusul s-a orientat către frigidere mai eficiente din punct de vedere energetic și eliminarea clorofluorocarburilor în sistemele închise de refrigerare.

Mediul înconjurător a devenit o prioritate maximă în anii ’70 -’80, când s-a văzut că freonul reprezintă o amenințare pentru stratul de ozon .

2000

Companiile au început să aplice IoT sau Internetul Lucrurilor la electrocasnice. LG a lansat primul frigider conectat din lume, iar Samsung a lansat modele cu Wi-Fi și camere care ajută la urmărirea momentului în care mâncarea este pe cale să se strice.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest