Write a comment

maturitate

A crește este dificil, iar a te maturiza, la fel, deși nu întotdeauna acumularea de ani pe axa vieții corespunde și gradului de maturitate mental. Unii nu o fac niciodată, alții o fac prea devreme. Un lucru e cert: dacă te-ai mutat în sfârșit din casa părinților și locuiești acum pe cont propriu, s-ar putea să fii nevoit să devii adult, fie că vrei, fie că nu. Pentru a face tranziția mai ușoară și a-ți oferi câteva indicii despre ceea ce ar trebui să faci acum, citește mai jos și află câteva sfaturi utile!

Iată 3 lucruri pe care trebuie să le faci acum că trăiești pe cont propriu!

1. Ia în considerare asigurarea casei și a bunurilor tale!

Înainte de toate, trebuie să fii sigur că ți-ai luat toate precauțiile de care ai nevoie pentru un trai liniștit. Dacă până acum nu a trebuit să te gândești deloc la asigurări, pentru că părinții tăi deja o făcuseră pentru tine, acum trebuie să iei totul de la zero. Așa că, bineînțeles, prima asigurare pe care trebuie să o obții este cea pentru casă. Nu știi niciodată ce are viitorul rezervat pentru tine, așadar, trebuie să fii pregătit pentru orice, de la cutremure la spargeri sau alte evenimente neplăcute.

Urmează, după caz, cea CASCO, dacă deții o mașină, și nu ar strica nici una pentru afacerile tale, în cazul în care ești antreprenor. Din fericire pentru tine, cei de la firma de asigurări Gothaer s-au gândit deja la cazurile pentru care ai avea nevoie de o asigurare și te așteaptă cu acoperiri pentru majoritatea riscurilor la care poți fi expus. Întotdeauna este mai bine să fii prevăzător decât să suporți consecințele, așa că e de preferat să fii asigurat din timp pe toate planurile!

Să nu uităm și de asigurarea de viață. Trebuie să fii pregătit în caz de accidente sau situații de criză care necesită spitalizare imediată. Sunt companii de asigurări specializate pe acest segment, tot ce trebuie să faci este să dai un search pe web și cu siguranță vei găsi ce cauți!

2. Cheltuie rațional!

După ce ai început să trăiești pe cont propriu, nu îți mai poți permite să cheltuiești tot salariul pe lucruri fără prea mare importanță. Acum, în primul rând, trebuie să te asiguri că ești la zi cu plata facturilor, căci degeaba dai sume extrem de mari pe mâncare, dacă rămâi fără curentul care alimentează frigiderul. Urmărește cutia poștală sau e-mailul, dacă ai optat pentru opțiunea de plată online, și organizează-ți toate plățile într-un tabel. Nu uita nici de datele scadente, căci nu are rost să dai bani în plus și pentru penalități, în loc să fii puțin mai atent cu termenele limită.

Pe lângă facturile pentru utilități, nu uita de plata impozitelor. De exemplu, dacă angajatorul tău nu o face pentru tine, atunci trebuie să plătești lunar impozitul pe venit. Celelalte tipuri de impozite, precum cele pe casa, teren, mașină, dacă este cazul, trebuie plătite anual, deci nu uita să îți marchezi și aceste date în calendar!

3. Nu neglija mesele!

Atunci când te muți într-un loc nou, totul poate fi haotic. Petreci nu mai puțin de 8 ore zilnic la muncă, după care ajungi acasă obosit și fără chef. De aceea, poate, optezi de multe ori pentru mâncăruri semipreparate sau instante, care se fac rapid și simplu. Mâncarea are, însă, un rol extrem de important în viața noastră. De aceea, ea trebuie aleasă corect, în caz contrar având efecte devastatoare asupra organismului tău.

Dacă acum mama nu mai este lângă tine să prepare totul, asta nu înseamnă că trebuie să te mulțumești cu o mâncare de proastă calitate. De aceea, cel mai indicat este să alegi weekendul ca moment pentru pregătirea meselor. Ai tot timpul din lume să experimentezi și să descoperi lucruri noi, numai să ai grijă să gătești destul de mult încât să îți ajungă pentru toată săptămâna.

Acestea sunt doar câteva sfaturi practice pe care ar trebui să le ai în vedere atunci când te muți singur. Însă, cu timpul, vei vedea că te vei obișnui cu acest trai atât de diferit pentru tine acum și îți vei forma propriul ritm de acțiune. Din acel moment, nici nu vei mai simți, poate, povara traiului de unul singur, căci totul va veni natural, ca un obicei deja format. Deci respiră și ai răbdare. Totul va fi bine până la urmă!

Foto: Unsplash.com

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest