Write a comment

prostatita cronica

Prostatita cronică este o inflamație a prostatei. Prostata este o glandă de mici dimensiuni situată în spatele vezicii urinare la bărbați. Această glandă înconjoară uretra și produce majoritatea fluidului prezent în compoziția spermei.

Prostatita poate fi cauzată de infecții bacteriene, dar în cele mai multe cazuri, cauza este necunoscută. Această patologie are simptome care produc un disconfort ridicat, ca de exemplu, arsuri în timpul urinării, micționări frecvente și dureri la nivelul spatelui.

Când prostatita cronică este cauzată de o infecție bacteriană, aceasta poate fi tratată prin administrarea antibioticelor. Când nu se cunoaște cauza apariției acestei patologii, se acționează prin tratarea simptomelor apărute. Chiar și atunci când această boală nu poate fi vindecată, bărbații care primesc tratament pentru prostatita cronică experimentează, de obicei, o ameliorare a simptomelor.

Tipuri de prostatită cronică

Există două tipuri de prostatită cronică, acestea diferă între ele prin cauza de apariție a prostatitei.

Prostatita cronică bacteriană

Prostatita cronică bacteriană este o inflamație a prostatei ce este cauzată de o infecție bacteriană.  Acest tip de prostatită poate afecta bărbații de toate vârstele, dar se întâlnește mai des la bărbații tineri sau de vârstă mijlocie.

Prostatită cronică sau sindromul de durere cronică pelvină (SDCP)

SDCP are simptome similare cu forma bacteriană a acestei patologii, însă cauzele de apariție sunt necunoscute. Acesta este cel mai comun tip de prostatită și poate cauza simptome similare cu cele ale formei bacteriene. 

Recunoașterea simptomelor prostatitei cronice

Atât în cazul formei bacteriene a prostatitei cronice, cât și pentru SDCP simptomele sunt similare și se manifestă blând la început, crescând în intesitate odată cu trecerea timpului. Acestea pot fi însoțite de febră sau frisoane. Simptomele includ:

 • Nevoia constată de a urina
 • Dureri prezente sub formă de arsuri la urinare
 • Dificultăți la începerea urinării, urmate de un flux urinar neuniform 
 • Senzație că vezica urinară nu este complet golită după urinare
 • Dureri de spate, dureri la nivelul abdomenului inferior, deasupra zonei pubiene sau în zona dintre testicule și anus
 • Dureri la ejaculare

Cauzele prostatitei cronice

Prostatita cronică bacteriană este cauzată de o infecție bacteriană. Bacteriile pătrund în prostată prin uretră. Uretra este un tub prin care se elimină urina din corp. 

Infecția poate fi cauzată, de asemenea, de extinderea unei infecții care a început în vezica urinară sau prin inserția  unui cateter contaminat în vezică. Cateterul urinar este un tub mic, flexibil, care se inserează în corp pentru a colecta și pentru a elimina urina din vezica urinară.

Unele infecții bacteriene contribuie la formarea pietrelor la nivelul prostatei care nu sunt eliminate în timpul procesului de urinare. Aceste pietre sunt de dimensiunea semințelor de mac și, de multe ori, nu pot fi detectate în timpul examinării fizice. Pietrele infectate sunt o cauză comună a infecțiilor recurente la nivelul tractului urinar și îngreunează procesul de vindecare a prostatitei cronice. 

Aceste cauze a SDCP sunt de cele mai multe ori necunoscute, dar acest lucru variază de la caz la caz. Alte cauze posibile pot fi:

 • Un blocaj al fluxului urinar
 • Microorganisme care cauzează bolile cu transmitere sexuală, cum ar fi chlamydia
 • Un atac al sistemului imunitar asupra prostatei
 • Acidul uric, o componentă a urinei care cauzează iritarea prostatei
 • Funcționarea anormală a nervilor sau a mușchilor

Diagnosticarea prostatitei cronice

Pentru a diagnostica prostatita cronică, medicul specialist vă va pune anumite întrebări pentru a stabili simptomele dumneavoastră. Dacă aceste simptome vor indica prostatita cronică, se va face o examinare digitală rectală. Această examinare implică inserția unui deget înmănușat și lubrifiat în rect pentru a simți prostata. Cu ajutor acestei examinări, medicul specialist determină dacă prostata este mărită sau sensibilă. Această examinare poate cauza o durere temporară sau disconfort în cazul bărbaților cu prostatită.

Dacă această examinare nu oferă informații, medicul specialist va face o ecografie, pentru a vedea prostata. Odată ce prostatita cronică este diagnosticată, medicul va recomanda efectuarea anumitor analize pentru a determina tipul prostatitei și, dacă este posibil, cauza de apariție a acesteia.

Un test de urină poate diagnostica prostatita cronică bacteriană. Prezența bacteriilor este considerată concluzivă. Dacă bacteriile nu sunt prezente în urină, nu este eliminată posibilitatea prostatitei cronice sau a SDCP. Medicul specialist poate recomanda efectuarea unor alte analize pentru a depista cauza sau vă poate recomanda un doctor urolog, specializat în afecțiunile de la nivelul tractului urinar.

Alte analize includ examinarea fluidului produs de prostată, teste de sânge, sau introducerea unui aparat optic de mici dimensiuni pentru a observa vezica urinară, a prostatei și a uretrei (citoscopie).

Tratamentul prostatitei cronice

Tratamentul acestei afecțiuni depinde de tipul infecției cu care ați fost diagnosticat. Pentru prostatita cronică bacteriană, este administrat un tratament pe timp îndelungat cu antibiotice, sau cu prostero. Conform prospectului prostero, acest tratament poate dura până la 12 săptămâni. Aproximativ 75% din cazurile de prostatită bacteriană cronică sunt vindecate prin urmarea unui tratament cu antibiotice.

În cele mai multe cazuri de prostatită cronică, cauzele de apariție a acestei boli sunt necunoscute. Acest lucru înseamnă că tratamentul implică, de obicei, administrarea medicamentelor cu scopul reducerii sau eliminării simptomelor. Antispaticele, analgezicele și medicamentele anti-anxietate sunt, de obicei, prescrise pentru tratamentul durerii.

În unele cazuri, masajul prostatei poate facilita eliminarea fluidului care cauzează inflamația. Băile fierbinți și tratamentele cu căldură pot ajuta la diminuarea disconfortului. Medicul specialist vă poate recomanda, de asemenea, excluderea anumitor mâncăruri picante sau a unor băuturi acide din dieta dumneavoastră, deoarece acestea pot amplifica intensitatea simptomelor.

Prevenția prostatitei cronice

Formele bacteriene ale prostatitei cronice pot fi prevenite având o igienă corespunzătoare. Prin menținerea penisului curat, riscul de intrare a bacteriilor prin uretră este diminuat. 

De asemenea, puteți preveni prostatita prin consumarea multor lichide pentru a încuraja urinarea regulată și prin tratarea infecțiilor la nivelul tractului urinar și la nivelul vezicii urinare imediat cum apar. 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest