Write a comment

Ce nivel de stres iti provoaca viata de parinte Afla cum poti sa fii Zen pentru copilul tau

A fi părinte este privit diferit de fiecare: pe de o parte cu seninătate și bucurie, iar pe de alta, cu stres, agitație și sentimente de vinovăție. Foarte mulți dintre cei care au deja proprii copii nu știu, însă, că pot beneficia de sfaturile și înțelepciunea Zen pentru a le ușura viața de familie de zi cu zi. Căci practica budistă, veche de 1000 de ani, constă în concentrarea pe simplitate, consistență și acuratețe, iar principiul de bază este: „Fă-ți propriile experiențe și nu considera nimic dovedit până nu ai testat.”

Educația Zen nu înseamnă să te așezi împreună cu copilul tău pe o saltea pentru a medita, ci, mai degrabă, ideea de bază este aceea de a avea parte de o interacțiune cât mai relaxată cu acesta. Și, pentru a aștepta cu nerăbdare fiecare clipă sau zi lângă copilul tău, este suficient să ții cont de anumite sfaturi din cărți de parenting și să pui în practică patru principii foarte simple, pe care le vei descoperi în cele ce urmează.

Află cum poți fi un părinte Zen în patru pași simpli:

  1. Întotdeauna fii tu însuți

Una dintre zicalele Zen spune că oamenii nu pot face decât ceea ce sunt. Dar, datorită unor sentimente de vinovăție, mulți oameni consideră că este mai bine să fie diferiți, în mintea lor încolțind ideea și imaginea unor părinți ideali.

Acest lucru, însă, nu face decât să pună foarte multă presiune pe faptele și vorbele tale, iar copilul ajunge să nu mai știe dacă părintele este autentic sau doar joacă un rol.

Înțelepciunea Zen se bazează pe ideea că fiecare om este perfect și, astfel, fiecare trebuie să-și accepte unicitatea și să își asume propriile decizii și greșeli.

A fi autentic semnifică faptul că trebuie să fii sincer și binevoitor, atât față de tine, cât și față de copilul tău și să nu judeci.

  1. Puterea stă în răbdare

Majoritatea oamenilor consideră că Zen oferă puterea de a rămâne calm și relaxat, indiferent de situație. Dar, de multe ori, acest lucru înseamnă să te prefaci și, chiar dacă simți durere, frică sau furie, alegi să ai o față calmă. Pacea interioară, conform Zen, nu înseamnă autocontrol, ci neidentificarea cu tot ceea ce este negativ.

Acest lucru nu înseamnă să stai mut în fața crizelor de furie și a stărilor de spirit ale copilului, ci să clarificați împreună ce sentimente sau comportamente sunt permise și care nu sunt.

De mare folos este trucul părinților japonezi, care consideră că un copil obraznic sau stângaci nu are niciodată o intenție rea, ci este mic și are nevoie de sprijin. Prin urmare, în loc să începi o ceartă, explică-i ce fel de comportament aștepți de la el.

  1. Trăiește acum și aici

Mulți părinți văd trecutul ca pe o sursă de vinovăție, iar viitorul îl privesc cu teamă. Căci, atunci când privești la trecut, îți vin în minte decizii greșite, erori sau eșecuri, iar în viitor îți poți imagina diverse dezastre asemănătoare.

Conform Zen, prezentul este cel mai important și este singurul moment când poți decide conștient. A trăi doar în acel moment te va ajuta să scapi de toate grijile și gândurile înfricoșătoare. Acest lucru înseamnă, de asemenea, să îți apreciezi copilul pentru cum este, în loc să ai regrete pentru ce a devenit sau ar fi putut deveni.

  1. Devino un model pentru copilul tău

Zen spune: „De la spiritul tău la al meu, de la sufletul tău la sufletul meu”. A fi un exemplu sau un model pentru copilul tău nu se referă doar la valori sau norme etice și morale, ci și la tot ceea ce ține de problemele apărute zilnic.

Însă, a fi un model nu înseamnă că trebuie să fii perfect, de aceea, nu trebuie să ai pretenția ca părinte că un copil trebuie să facă mereu lucrurile corecte sau potrivite.

Nu uita că a avea un copil este unul dintre cele mai bune lucruri din viața ta și asta te-a ajutat să descoperi cele mai frumoase sentimente. În concluzie, fii alături de el ori de câte ori are nevoie și permite-i să facă greșeli și să ia propriile decizii. 

Sursa foto: Pixabay.com

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest