CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

photo 1543092587 d8b8feaf362b

Jocurile de societate au făcut parte din viața oamenilor încă din cele mai vechi timpuri. Din aceste activități face parte și șahul. Se pare că acesta este unul dintre cele mai vechi jocuri inventate vreodată, cu toate că nu se cunosc prea multe despre originile sale. Cert este că șahul a reușit să rămână la fel de popular chiar și în zilele noastre. Mai mult, pentru mulți, jocul de șah este ridicat la rang de artă, dar și de știință.

Cu toate că de-a lungul timpului regulile au suferit mici modificări determinate de condițiile și stilul de viață al jucătorilor, istoria sa rămâne la fel de fascinantă.

Originile șahului 

Așa cum a fost menționat anterior, nu se cunosc foarte multe lucruri exacte despre originile acestui joc. Însă există diverse teorii și dovezi care arată că șahul a luat naștere în zona Indiei în secolul 6 î.Hr.

La acea vreme șahul se numea „chaturanga”, termen care înseamnă „patru divizii ale armatei”. Acestea sunt: infanteria, cavalerii, carele și elefanții.

O vreme mai târziu a apărut o nouă versiune în zona Persiei. Acest joc se numea „shatranj” și era mai apropiat de ceea ce cunoaștem noi astăzi.

De atunci s-a răspândit în Europa și Asia, ajungând la o versiune finită în secolul 16. Mai mult, unul dintre primii maeștri ai acestui joc a fost preotul spaniol Ruy Lopez.

Un joc al minții

Șahul este adesea considerat o formă de artă. Acest joc al minții a fost jucat secole întregi, fiind iubit de oameni de rând dar și de către intelectuali. Multe persoane de seamă l-au jucat. Printre aceștia regele Henry I, Richard I al Angliei, Philip II sau Ivan IV. Acesta fiind motivul pentru care a fost asociat ulterior cu un joc regal. Un lucru interesant este faptul că în timpul unui meci cei doi adversari își pun mintea la contribuție, la fel ca în cazul pokerului sau jocurilor de ruletă online. Pe de altă parte, popularitatea jocurilor de cazinou din zilele noastre se datorează câtorva motive. Posibilitatea de detașare, divertisment, dezvoltarea unei strategii sunt doar câteva.

Unul dintre motivele pentru care a devenit atât de popular este faptul că necesită o minte ageră. Chiar și în trecut jucătorii erau considerați a fi puternici, inteligenți și bogați, din acest motiv.

Dezvoltare ulterioară 

Prin anul 1200 au fost aduse câteva modificări jocului de șatranj. Acestea au provenit atât din Spania cât și din sudul Italiei.

O curiozitate este faptul că modificările reflectau realitățile acelor vremuri de la curțile europene. Este cunoscut faptul că la acea vreme reginele dețineau puterea supremă pentru că aveau puteri discreționare. Ele erau considerate de către toată lumea cei mai importanți conducători.

La acel moment s-au introdus așadar 2 reguli. Prima spunea că pionii au dreptul să se mute chiar și 2 pătrățele la prima mutare în timp ce a doua implica schimbarea „vizirului” cu „regina atotputernică”.

Dezvoltarea de-a lungul secolului 19

chess 5879269 960 720

Până în secolul 18 nu au apărut prea multe dezvoltări. Singura diferență notabilă legată de teoria șahului a avut loc în anul 1749 și a fost cartea intitulată „Analiza jocurilor de șah” publicată de către autorul francez Philidor.

Astfel, a continuat popularizarea jocului în lume. La mijlocului secolului 19 s-a produs standardizarea lui. Dacă până în anul 1850 fiecare set era diferit, lucrurile avea să se schimbe. Un producător din Londra a introdus un nou stil de piese care au fost create de către Nathaniel Cooke.

Secolul 19 a adus cu sine o altă schimbare, introducerea ceasurilor în joc. Acest lucru le-a făcut mai competitiv și a redus din timpul necesar. Înainte ca acestea să fie introduse o rundă putea să dureze chiar și 14 ore.

Primul campionat mondial 

Șahul a trecut printr-o adevărată revoluție în anul 1851, când a avut loc primul turneu de șah. Evenimentul s-a desfășurat în Londra. Totodată, acesta a fost momentul în care șahul a fost recunoscut drept sport.

Cei mai reprezentativi jucători ai vremii au fost invitați să ia parte la turneu. Câștigătorul a fost germanul Adolf Anderssen. Se pare că evenimentul oficial recunoscut este campionatul din 1886, în care Wilhelm Steinitz l-a învins pe unul dintre cei mai buni jucători de atunci cu un joc bine structurat pe defensive.

Un alt moment cheie a fost anul 1924 când a apărut Federația Internațională de Șah. Nu în ultimul rând, trei ani mai târziu a apărut și un Campionat Mondial de Șah feminin câștigat de către Vera Menchik.

De-a lungul timpului șahul a continuat să se dezvolte și a trecut prin numeroase principii de tactică și strategie. Mai mult, s-au făcut remarcate personalități în acest domeniu și chiar genii care au reușit adevărate performanțe.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest