CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

scaun auto pentru copii joie spin 360 0 18 kg rotativ cu isofix navy blazer

Părinţii sunt sfătuiţi să cumpere scaune auto pentru copii înainte de naşterea acestora, pentru a avea timp suficient să aleagă modelul cel mai potrivit, compatibil cu maşina şi să îl monteze corespunzător. Astfel vor fi pregătiţi pentru prima plimbare a nou-născutului care va fi drumul cu maşina de la spital până acasă. 

Sfaturi pentru cumpărarea unui scaun auto pentru bebeluşi

Înainte de a face investiţia, ar fi minunat că părinţii să îl poată testa. Totodată, ar fi perfect să găsească un specialist special instruit în montajul scaunelor auto. 

Un alt lucru important, este să verifice dacă maşina are conectori Isofix încorporați. Aceştia sunt special concepuţi pentru a facilita montarea scaunelor auto pentru bebeluşi. Cele mai multe maşini moderne de familie le au şi sunt situate în spaţiile dintre scaunele auto. Unii producători de scaune auto au ghiduri online în care explică pentru ce maşini sunt potrivite. 

Scaunul auto trebuie ales în concordanţă cu înălţimea şi greutatea copilului, să fie omologat şi montat în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Nu se va cumpăra un scaun auto second-hand pentru că poate fi deteriorat şi necorespunzător, iar acest lucru va pune în pericol viaţa copilului. Părinţii pot accepta să primească un scaun de la prieteni sau membrii familiei, dar numai dacă nu este prea vechi şi nu este deteriorat.

Se va ţine cont de modul în care va fi folosit. Astfel, dacă se doreşte utilizarea lui pentru a transfera copilul din cărucior în maşină şi invers, cu tot cu scaun, ar fi potrivit un model uşor cu suport care rămâne fixat în maşină. De asemenea, ar trebui să fie uşor de fixat şi de scos din acest suport.

Ce sunt scaunele auto i-Size?

Scaunele auto trebuie să respecte standarde de siguranţă, iar i-Size este standardul european care face parte din regulamentul ECE R129, fostul R44 / 04. În scurt timp, toate scaunele auto pentru copii vor respecta standardul de siguranţă i-Size. 

Pentru a putea fi montat, maşina trebuie să fie dotată cu conectori Isofix. În prezent, nu sunt foarte multe modele de scaune i-Size şi nu toate maşinile sunt prevăzute cu conectori Isofix. 

Ce dimensiuni trebuie să aibă scaunul auto?

Scaunele auto pentru copii se împart în trei grupe principale, în funcţie de greutatea sau vârsta copilului:

  • Grupa 0+ - conţine scaunele auto orientate către spatele maşinii şi pot fi folosite de copiii cu vârsta sub 15 luni sau care cântăresc maxim 13 kilograme. Unele dintre acestea sunt compatibile cu cadrul căruciorului şi fac parte dintr-un sistem de călătorie 2 în 1 sau 3 în 1.
  • Grupa 1 - conţine modelele de scaune auto pentru copii orientate către faţa maşinii şi pot fi folosite de copiii cu greutatea între 9 şi 18 kilograme, sau care au vârsta între 9 luni şi 4 ani. 
  • Grupa 2 / 3 - conţine scaunele cu spătar înalt şi se pot folosi de copiii cu greutatea între 15 şi 36 de kilograme, sau care au vârsta între 4 şi 11 ani.

Mai sunt şi modelele combinate de genul 0+ / 1 care se pot folosi din prima zi de naştere a micuţului şi până la vârsta de patru ani. 

Montarea unui scaun auto pentru copii

Este obligatoriu că până la înălţimea de 1.33 m copilul să fie orientat către spatele maşinii. Scaunul auto se poate monta pe bancheta din spate sau, dacă este dezactivat airbagul frontal, pe scaunul de lângă şofer. 

Pentru că orientarea către spatele maşinii este cea mai sigură, pentru siguranţa micuţului, se recomandă să fie menţinută cât mai mult timp posibil. 

Părinţii trebuie să se asigure că scaunul auto a fost montat adecvat după instrucţiunile producătorului.

Sfaturi pentru folosirea adecvată a scaunului auto pentru copii

Părinţii trebuie să poziţioneze sau să scoată copilul în şi din scaunul auto din parte dinspre trotuar. Prin urmare, trebuie să se asigure că au parcat corespunzător. 

Micuţii trebuie să fie bine ancoraţi în scaun şi asiguraţi corespunzător cu hamurile de protecţie care nu trebuie să fie răsucite sau încurcate. Totodată, acestea trebuie să stea bine pe umerii copiilor, să nu alunece, dar nici să îi strângă.

Pentru că este cu mult mai sigură, se recomandă păstrarea poziţiei către spatele maşinii cât mai mult timp posibil.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest