Write a comment

13 iunie 1847 - 13 iunie 2013, 166 de ani de la momentul la care lua fiinta prima scoala de ofiteri din Tara Romaneasca. 13 iunie - de166 de ani - zi de sarbatoare pentru comunitatea academica militara sibiana, mândra continuatoare a traditiilor Scolii Militare întemeiate la 1847.

O istorie cu multiple schimbări, transformări, adaptări, restructurări si numeroase succese, toate influenţate de interesele, nevoile, cerinţele şi aşteptările naţiei române şi a sistemului militar, cu o glorioasă tradiţie.

Aşa cum se precizează în comunicatul instituţiei, Şcoala militară s-a adaptat şi, ancorată permanent la cerinţele unei societăţi în continuă transformare, a devenit institut militar de învăţământ superior, în anul 1991. La 4 iulie 1995, avea să devină academie militară. Procesul Bologna a însemnat o alta etapă majoră în istoria Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu", cea care este astăzi o universitate de învăţământ şi cercetare ştiinţifică, o clasificare ce obliga, necesita eforturi susţinute, bine orientate, spre a duce mai departe tradiţiile celor care au pus bazele învăţământului militar.     

       Atingerea excelentei prin calitate nu a însemnat resemnarea ci, din contră, un motiv în plus de a intensifica eforturile de afirmare.

       Personalul institutiei, a dorit să celebreze aşa cum se cuvine venerabilavârstă a academieişi a organizat un program atractiv, dinamic si plin de elemente interesante, astfel încât, alături de oaspeţii si apropiaţii invitaţi la manifestări, să marcheze acest eveniment care se întrepătrunde, la drept vorbind, cu mare parte din istoria oraşului Sibiu.

       La orele 10.00 ale dimineţii, gazde, invitaţi şi toţi cei care au ales sa treacă pragul instituţiei spre a o cunoaşte şi a-i aduce un binemeritat omagiu, cu ocazia "ZILEI PORTILOR DESCHISE", au umplut platoul academiei, spre a lua parte la Ceremonialul special organizat pentru Ziua Academiei.

       Alocuţiunea rectorului instituţiei, domnul Gl.bg. prof.univ.dr.ing. Ghita BARSAN, una la subiect, extrem de deschisa, sincera si atractiva, a fost urmata de interventia vicepresedintelui Consiliului Judetean Sibiu, domnul Marcel LUCA, apreciativa, concisa si incheiata cu un calduros "La multi ani!"

       Momentul „de vârf” al festivităţii de premiere s-a consumat odată cu acordarea premiului Nicolae Bălcescu, un premiu care a devenit tradiţie şi e menit a recompensa elitele. Fericita câştigătoare a râvnitului premiu este… o studentă: Ciobanu Simona Andreea, cea care "nu a pregetat a-şi înzestra mintea cu studii solide, inima cu convicţiuni puternice şi comunitatea academica cu rezultate de excepţie" obţinute în cadrul mobilitatii ERASMUS, in Theresan Military Academy - Austria.

       Diploma care atestă premiul obţinut a fost înmânată de domnul colonel Karl Heiny WIEDNER, director de departament in cadrul academiei austriece. Defilarea efectivelor academiei a stârnit entuziasmul celor mai mici dintre invitaţii prezenţi, sentiment amplificat de ultimele doua secvenţe din program, un exerciţiu demonstrativ executat ireproşabil de studenţii anului II de studii, respectiv un miniconcert (o demonstraţie de virtuozitate) oferit de muzica militara a garnizoanei.

       Laboratoarele, salile de specialitate, armamentul si tehnica militara expuse pe platoul instituţiei, Muzeul şi atmosfera academică toate au fost în sărbătoare. Şi… luate cu asalt de numeroşii vizitatori.

File de istorie

Pentru a-i stimula pe elevi la invatatura, printre altele, cu incepere din 1928, Ministerul Armatei a dispus ca in fiecare an, primii doi la clasificare sa fie trimisi ca bursieri, pentru a urma doi ani Scoala Militara de la Saint-Cyr din Franta.

      Rând pe rând, generatiile de ofiteri pregatite de acesta scoala militara româneasca s-au dovedit capabile sa sustina si sa motiveze imboldul dat de ctitorul sau, reprezentând, in timp, un factor creator de cultura si civilizatie, dinamic si direct implicat in gestionarea evolutiei societatii românesti.

      Academia Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu“ este, asadar, succesoarea si continuatoarea acestor bogate traditii, fiind, in acelasi timp institutia cu ponderea cea mai mare in cadrul tuturor institutiilor care pregatesc cadre pentru armata tarii.

      Desigur, de la infiintare si pâna in prezent, scoala de ofiteri a trecut prin diferite perioade de organizare si transformari generate de evolutia societatii românesti in ansamblul sau, de schimbarile doctrinare pe plan european si de evolutia relatiilor internationale. Intre acestea amintim: reducerea duratei de scolarizare de la trei la doi ani in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial; atribuirea numelui patronimic „Nicolae Balcescu“ – 13 decembrie 1952, trecerea la invatamântul superior de patru ani intre 1962 si 1968; reducerea duratei de scolarizare la trei ani si primirea denumirii de „Scoala Militara de Ofiteri Activi Nicolae Balcescu“, in 1968; pregatirea ofiterilor femei in armele infanterie, chimie, intendenta si finante intre 1983-1990.

      Dupa decembrie 1989, pe fondul unui complex proces reformator, initiat la nivelul intregii societati românesti, proces in cadrul caruia reforma organismului militar s-a constituit in domeniu de avangarda, invatamântul militar a fost conexat la coordonatele caracteristice armatelor moderne. Astfel, dupa o perioada de cautari, s-a optat pentru constituirea unui sistem nou de invatamânt militar, radical schimbat, in cadrul caruia s-au definit nivelurile de instruire, misiunilor si obiectivele structurilor destinate formarii, specializarii si perfectionarii cadrelor militare.

      In acest context general, un salt semnificativ s-a realizat in 22 martie 1991, când, prin Hotarârea de Guvern nr. 190/1991 s-a decis transformarea scolii militare de ofiteri in institut militar de invatamânt superior si atribuirea denumirii de „Institutul Militar de Infanterie, Graniceri si Chimie Nicolae Balcescu“, ceea ce a insemnat o etapa noua, insa tranzitorie, in organizarea, planificarea, conducerea si desfasurarea procesului instructiv-educativ.

      In anul 1992, datorita trecerii armei graniceri la Ministerul de Interne, sectia graniceri din cadrul institutului a fost mutata in garnizoana Iasi. Ca urmare a acestui fapt, prin Dispozitia Marelui Stat Major nr. B.3/02745 din 1992, incepând cu data de 7 decembrie se radiaza expresia „Graniceri“ din denumirea Institutului, acesta devenind „Institutul Militar de Infanterie si Chimie Nicolae Balcescu“.

Acestea au fost coordonatele care au generat posibilitatea trecerii la invatamântul universitar, moment determinant pentru conferirea unui nou statut socio-profesional ofiterului de comanda din Armata Româna. Astfel, prin Hotarârea de Guvern nr. 616/1995, in conformitate cu Hotarârea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii nr. 42 din iunie 1995 privind „Conceptia reformei invatamântului militar“ si in baza O.G.26 din 4 iulie 1995 al ministrului apararii nationale, incepând cu data de 15 iulie 1995 se constituie Academia Trupelor de Uscat „Nicolae Balcescu“, cu sediul la Sibiu. In cadrul acesteia se regrupeaza efectivele de studenti de la urmatoarele institute militare de invatamânt: Institutul Militar de Infanterie si Chimie „Nicolae Balcescu“, Institutul Militar de Artilerie si Geodezie „Ioan Voda“, Institutul Militar de Transmisiuni „Decebal“, Institutul Militar de Intendenta si Finante „Gheorghe Lazar“, Institutul Militar de Tancuri „Mihai Viteazul“, Institutul Militar Auto „Basarab I“, Institutul Militar de Geniu, Constructii si Cai Ferate „Alexandru Donici“. Prin noua denumire a categoriilor de forte (Forte Terestre in loc de Trupe de Uscat) data de Statul Major General prin Ordinul nr. G-2/008 din august 2000, institutia incepe sa functioneze de la aceasta data sub denumirea de Academia Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu“.

      Infiintarea la Sibiu a acestei noi institutii de invatamânt superior s-a inscris pe linia reformei invatamântului militar, reforma absolut necesara in etapa pe care o traversa societatea româneasca. Integrata in sistemul national de invatamânt de nivel universitar de lunga durata, institutia avea menirea de a asigura pregatirea stiintifica fundamentala de baza a viitorilor ofiteri, in vederea continuarii studiilor in scolile de aplicatie si formarea lor pentru prima functie in una din armele Fortelor Terestre.

      Asa cum este firesc, sistemul invatamântului militar superior a cunoscut adaptari structurale si functionale concordante mutatiilor ce s-au produs la nivelul sistemului national si european de invatamânt. Actualul cadru normativ, concretizat in Legea nr. 288 privind studiile universitare si Conceptia de formare, dezvoltare profesionala si utilizare a ofiterilor in Armata României, a implicat reproiectarea procesului de formare in acord cu exigentele promovate la nivelul statelor europene prin Procesul Bologna. Elaborarea curriculum-ului educational pe domenii de studii universitare de licenta, in speta „Stiinte militare si informatii” si „Stiinte administrative” si diferentierea standardelor pe niveluri de instruire (studii universitare de licenta si de masterat), au constituit noi provocari si au deschis oportunitati pentru transformarea Academiei Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu” intr-un centru de excelenta in domeniul educational si al cercetarii stiintifice.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest