Write a comment

În perioada 1-15 –iunie 2013, conducerea Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Sibiu  a organizat în domeniul sigurantei lantului alimentar, actiuni tematice, care au vizat respectarea programului de imbunatatire a calitatii laptelui materie prima, controale în zonele cu activitate turistica, monitorizarea si controlul unitatilor care proceseaza, depoziteaza si comercializeaza produse de origine animala si nonanimala.

Acţiunea privind implementarea programului de îmbunătăţire a calitatăţii laptelui materie primă a cuprins şi o campanie de informare a operatorilor din domeniile producţiei, colectării şi procesării laptelui, cu privire la măsurile ce trebuie întreprinse pentru asigurarea conformităţii laptelui crud cu standardele U. E.

În cadrul acţiunii, s-au organizat întâlniri cu  94 de producători, colectorii şi procesatorii de lapte pe zone ale judeţului, unde au fost prezentate materialele informative şi au fost discutate aspecte cu referire la respectarea normelor de igienă a mulsului şi a ugerului, intreţinerea şi dezinfecţia utilajelor, ustensilelor şi a vaselor utilizate, răcirea laptelui imediat dupa mulgere la temperatura de 6 – 80 C, asigurarea cu mijloace de transport special amenajate, pentru a se evita contaminarea laptelui şi a rutelor cu distanţe mari intre furnizor si procesator.

Totodată, inspectorii din cadrul D.S.V.S.A. Sibiu au întreprins acţiuni de control în locaţiile de interes turistic din cadrul  judeţului cu scopul de a verifica respectareacondiţiilor generale de funcţionare, în comformitate cu activităţiile stabilite prin documentul de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, a normelor de igiena in spaţiile de lucru şi de deservire, comercializarea produsele alimentare de origine animală şi non animală, în special preparatele culinare, starea de sănătate a personalului angajat, pentru a nu pune în pericol sănătatea  turiştilor.

Au fost controlate  51 unităţi de alimentaţie publică, (restaurante şi pensiuni, cantine) şi 12 laboratoare de cofetărie, patiserie, precum şi diferite chioşcuri şi tonete care funcţionează. în aceste zone.

Tot în această perioadă, pentru asigurarea pieţei de desfacere cu produse alimentare salubre şi de calitate, inspectorii de specialitate, au controlat 3 abatoare, 4 unităţi de procesare carne, 22 carmangerii, 15 depozite alimentare, 54 unităţi de comercializare (hiper, supermarket, magazine alimentare) 13 unităţi de panificaţie şi 41 de unităţi de procesare dulciuri, băuturi diferite, produse conservate, spaţii care depozitează şi comercializează legume şi fructe.

Calitatea şi salubritatea produselor alimentare aflate în circuitul producător – consumator a fost verificată în laboratorul D.S.V.S.A. Sibiu, prin 538 examene microbiologice, 92 examene fizico - chimice la materii prime şi produse finite, 14 probe pentru determinarea unor aditivi şi contaminanţi, 45 probe de apă, pentru determinarea calităţii şi 80 teste de sanitaţie privind eficienţa acţiunilor de dezinfecţie la unităţiile de profil.

Inspectorii sanitari veterinari au constatat, la unităţiile verificate, că în general se respectă normele de siguranţă pe lanţul alimentar, cu mici excepţii unde au fost identificate unele necomformităţi .

Pentru abaterile constatate a fost aplicate o amendă în valoare de 600 de lei la o unitate cu produse de patiserie şi 9 avertismente la responsabili de unităţi din domeniul alimentar.

Totodată, specialiştii DSVSA recomandă populaţiei  să se protejeze prin:

·        achiziţionarea alimentelor de origine animală şi non-animală numai din spaţii înregistrate sanitar veterinar, evitând comerţul ”stradal” (atenţie la brânzeturi şi ciuperci),

·        citirea cu atenţie a instrucţiunilor de pe etichetele produselor alimentare, pentru că acestea conţin informaţii despre păstrarea, prepararea corectă şi valabilitatea lor,

·        păstrarea corectă a alimentelor (în frigider la temperaturi mai mici sau egale de 4 grade Celsius),

·        spălarea atentă a legumelor şi fructelor consumate crude

·        să informeze medicii veterinariarondaţi sau la telefonul D.S.V.S.A. Sibiu 0269- 22.33.14, cu necomformităţiile contatate pentru a se intervenii operativ cu personal de specialitate.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest