Write a comment

Dupa incidentul de la sfarsitul saptamanii trecute, cand un copil de trei ani jumatate a murit dupa o interventie chirugicala pentru scoaterea polipilor, conducerea Spitalului Judetean a luat hotararea sa nu mai opereze copii. Anuntul  a fost facut astazi de catre presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Ioan Cindrea. Daca institutia in a carei subordine se afla a fost anuntata, nu la fel se intampla si cu Spitalul de Pediatrie. Aici, potrivit, managerului, nu a ajuns nicio instiitare potrivit careia Spitalul Judetean nu ar mai prelua, spre a fi operate, cazurile urgent de la Pediatrie. 

Decizia ca cei mici sa nu mai fie operati la Spitalul Clinic Judetean a ajuns inca de ieri la Consiliul Judetean.  Intrebat daca incidentul a avut loc din cauza lipsei aparaturii de specialitate, Ioan Cindrea a raspuns ca:

Exista dotarile necesare. Singura masura care s-a luat este ca tratarea copiilor sa se faca in Spitalul de Pediatrie. Luni au stabilit acest lucru, deoarece tratarea copiilor in Spitalul Clinic Judetean este cauzata de incapacitate Spitalului de Pediatrie. Ei au stabilit ca, pe viitor, operatiile sa aiba loc la spitalul de pediatrie”, a declarat astazi presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Ioan Cindrea.

Cu toate ca si conducerea Spitalului de pediatrie ar fi trebui sa fie anuntata de hotararea Spitalului Judetean, la Pediatrie nu a ajuns nicio hartie oficiala.

Pana la aceasta data, Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu nu a primit niciun comunica official asupra acestei hotarari pe care Spitalul Judetean a luat-o, de a nu mai opera copiii acolo. Daca se va intampla acest lucru si vom primi official, conducerile Spitalului Clinic de Pediatrie si a Spitalului clinic Judetean vor cauta solutii si vom gasi solutii in beneficial pacientilor”, a spus  managerul Spitalului de Pediatrie din Sibiu, Alexandru Mihut.

Pediatria are un singur ORL-ist

Intreventiile chirurgicale nu pot avea loc la Spitalul de Pediatrie din cauza personalului insuficent. Din cei doi medici ORL-isti, doar unul singur lucreaza, celalalt fiind in concediu fara plata de mai bine de jumatate de an.

Avem protocoale pe linia TCC-urilor, pentru ca nu avem neuro chirurgie, avem protocoale cu orelistii de la Spitalul Judetean, o parte dintre ei, cei care au accesptat sa faca protocoale cu noi pentru cazurile de urgent, pentru chemarea loc in cazul lipsei ORL-istului nostrum. Noi, la ora actuala, functionam cu un singur ORL-ist, din doi, unul fiiind in concediu fara plata. Speram sa se intoarca in toamna si sa rezolvam problema cu ORL-istii nostri”, a explicat Alexandru Mihut.

Astfel ca interventiile chirurgicale, la Spitalul de Pediatrie, nu pot fi acoperite doar de un singur medic.

“In blocul operator pot sa aiba loc interventiile, insa este cunoscut faptul ca nu poate sa intre un singur medic in operatie, trebuie sa fie intotdeauna doi. Noi, cu un singur medic, reusim sa acoperim cazuistica din Ambulatoriu. Avem multi pacienti si medicul nostru de-abia face fata. Avem dotari la nivel European, nu avem medici”, spune managerul Spitalului de Pediatrie din Sibiu.

In medie, pe luna, la Urgentele Spitalului de Pediatrie ajung peste 25.000 de cazuri.

Pediatria, fara oftalmolog

Situatia de la Pediatrie nu este mai roz nici la Oftalmologie. Daca la ORL exista un medic care se poate ocupa de copiii care ajung la spital, la oftalmologie nu exista niciun specialist, singurii care se ocupa de cazuri fiind cei care au incheiat protocoale si care sunt medici la Spitalul Judetean.

Nu avem medic oftalmolog de doi ani de zile, la concurs nu s-a prezentat nimeni si, tot asa, prin protocol cu Spitalul Clinic Judetean de Urgenta, cazuistica medicala internata in spital este rezolvata de medicii de la Spitalul Clinic Judetean”, a spus Mihut.

Potrivit managerului Spitalului de Pediatrie, medicii fug de institutie, si din cauza salariilor mici, insa, mai ales, pentru ca “munca la pediatrie este mult mai greoaie, mai dificila. Copilul comunica foarte greu. Aici avem copii internati de la doua, trei ore dupa nastere pana la 18 ani. Cel mare comunica, stie sa spuna medicului curant care sunt problemele de sanatate pe care le are. Cel mic, nu”.

Potrivit presedintelui Consiliului Judetean, “tratamentele si operatiile se vor face de medici care se vor deplasa la Pediatrie”.

Spitalul de Pediatrie din Sibiu vin atat copii din Judetul Sibiu, cat si din judetele limitrofe, cum ar fi Valcea, Hunedoara sau Alba.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest