Write a comment

descoperiri strada turnuluiZeci de coarne de bou si resturi de vase ies la iveala din profunzimea istoriei. Zidurile de cetate proaspat descoperite sub strada Turnului pot modifica planurile lucrarilor deja demarate.

Continuăm astăzi să vă ţinem la curent cu  ceea ce se întâmplă în zona Pieţii Cibin, ca urmarea recentelor descoperiri, care indică vestigii istorice de amploare.

În această dimineaţă, după ce o echipă de la Muzeul Brukenthal a venit şi a făcut mai multe fotografii şi ridicări topo, muncitori au continuat să sape cu atenţie, mai ales în capătul dinspre Strada Turnului al sitului descoperit.

descoperiri sibiuRând pe rând, au ieşit la iveală numeroase coarne de bou de diferite dimensiuni, unele chiar destul de bine conservate, dar şi zeci de cioburi şi resturi de vase de ceramică, la care atrage predominanţa culorilor albastru, verde, maron. Obiectele au ieşit la suprafaţă începând de la adâncimea de aproximativ 1m-1,30 m.

Şi, parcă pe măsură ce tot mai multe cioburi ieşeau din pământul umed, printre cărămizi, cu şi mai multă înverşunare săpau muncitorii, nerăbdători să ajungă al o nouă descoperire.

Şantierul se va „plia”, de acum, în funcţie de ce descoperiri se fac…

Aşa cum ne-a declarat şeful de şantier, Alexandru Bădilă (mulţumit că tocmai echipa sa a făcut descoperirea), „de acum încolo, trebuie să avem grijă maximă. Vom săpa  cu atenţie, să nu cumva să deteriorăm ce stă ascuns acolo. Vom scoate tot ce se poate la suprafaţă, pentru ca specialiştii de la muzeu  să dea răspunsurile cuvenite. Oricum, este posibil să stagnăm, astfel încât să nu … „deranjăm istoria”, iar cercetările să nu fie obstrucţionate din pricina şantierului nostru.  Totul se va hotărî în funcţie de ceea ce spun istoricii. Poate se va face un plan astfel încât să punem în valoare aceste resturi de ziduri. Deocamdată, să vedem ce mai scoatem la suprafaţă…”

descoperiri sibiuExperienţe similare

Unul dintre şefii de echipă, ceva mai hârşit în meserie, încântat, de asemenea, de ceea ce se întâmplă chiar sub ochii săi, ne-a povestit că, undeva, pe strada Azilului, într-un pod, a găsit o puşcă foarte veche, dar bine conservată, dar şi că lucrările de la Biserica Evanghelică au prilejuit, nu demult, descoperirea unui număr impresionant de morminte: aproximativ 1700. 

„Ăsta e Sibiul. Unde păşeşti, unde întorci privirea, iei o lecţie sănătoasă de istorie”, a conchis satisfăcut interlocutorul nostru.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest