Write a comment

SIBIUL, PRIN TEATRU, STRĂLUCEȘTE DE LA UN CAPĂT LA ALTUL AL LUMII!

O NOUĂ CONFIRMARE! Maestrul Constantin Chiriac, actor și director al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și Președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, a fost decorat de către Guvernul Japoniei cu „Ordinul Soarelui Răsare”, decorație conferită pentru extraodinara contribuție adusă la promovarea culturii japoneze în România și a schimburilor în domeniul artistic dintre Japonia și România.

 „Fantoma e aici”, în regia japonezului Kushida Kazuyoshi, este primul spectacol al toamnei în care ne vom reîntâlni cu Constantin Chiriac.

Maestrul Constantin Chiriac: A fost o mare onoare și bucurie să primim anunțul oficial al decorării de către Guvernul Japoniei cu cea mai înaltă distincție acordată cetățenilor străini. Este, din punctul meu de vedere, o distincție acordată întregii echipe a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, acordată pentru tot ceea ce construim împreună de 26 ani, în domeniul cooperării culturale, educaționale, a programelor de tineret, între toate instituțiile pe care le conduc și Japonia.

Avem o prezență foarte importantă japoneză în FITS 2019 și pregătim acum proiectul strategic – turneul cu „Povestea prințesei deocheate”, regia Silviu Purcărete, spectacol multipremiat la Gala UNITER din acest an, la Jocurile Culturale și Olimpice din Japonia, un turneu ce va avea loc în mai multe orașe. Ceremonia de acordare a acestei distincții va avea loc la București la reședința ambasadorului la o dată care este acum în curs de negociere (final de septembrie sau început de octombrie).

Ca și reverență pentru această înaltă distincție, vom relua spectacolul „Fantoma e aici”, regia: Kushida Kazuyoshi, după textul lui Kobo Abe, spectacol în care am rolul principal.

FELICITĂRI, MAESTRE!!!

Președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, pe care l-a înființat din proprie inițiativă în anul 1994, domnul Constantin Chiriac a făcut ca acest Festival să se dezvolte de la unul de mici dimensiuni, adresat exclusiv studenților, la ceea ce este astăzi, unul din cele trei mari festivaluri de teatru din Europa. Încă de la începutul acestui proces a contribuit la prezentarea artei spectacolului din Japonia în România și la promovarea înțelegerii Japoniei prin intermediul artei. Pentru Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu au fost selecționați în fiecare an aproximativ 20 de voluntari japonezi, care au colaborat cu voluntarii români, contribuind semnificativ la schimburile dintre artiștii japonezi și cei români. În calitate de director al Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, domnul Constantin Chiriac a avut un rol central în schimburile în domeniul teatral dintre Japonia și România, prin producția unor spectacole în colaborare cu regizori japonezi. De asemenea, în calitate de profesor al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, dumnealui a creat cadrul pentru interacțiunea cu studenți de la multe universități din Japonia, contribuind la formarea în Japonia a unor oameni care să își aducă aportul societății prin intermediul artei spectacolului. Printr-un proiect de schimb între regizorii tineri, cu scopul de a forma noi artiști, dumnealui a desfășurat activități de educare a tinerilor japonezi, învățându-i contribuția potențială a artei spectacolului la nivel social și local.” Extras din comunicatul de presă emis de Ambasada Japoniei în România

 

Mesajul domnului Taro Kono, Ministrul Afacerilor Externe, Japonia, adresat domnului Constantin Chiriac

Vă rog să acceptați felicitările mele sincere pentru conferirea „Ordinului Soarelui Răsare” (Order of the Rising Sun, Gold Rays with Neck Ribbon), ca recunoaștere a contribuției remarcabile, și totodată cele mai sincere urări ale mele de sănătate și fericire”.

 *Este o distincție acordată întregii echipe TNRS și FITS.

Fotografie din spectacolul „Fantoma e aici”, foto credit TNRS, Paul Băilă

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest