Write a comment

Bine ați venit într-un weekend de mare sărbătoare! Așa cum ne-am obișnuit, în parg de mari praznice, programul Muzeului ASTRA în perioada 14-17 iunie 2019, de Rusalii, este unul numai bun de întâmpinat și ținut lumiante sărbători, cu gust de tradiție!

 

Muzeul ASTRA dedică luna iunie familIEI, sărbătorind relația specială dintre mamă și fiica sa. În luna aceasta, IA, ca și meșteșugul popular, sunt parte din moștenirea fetei de la mama ei, iar atelierele interactive reprezintă un bun prilej în care vizitatorii pot asculta poveștile creatorului popular.

Astfel, cei interesați pot afla modul de perpetuare a tainelor meșteșugurilor legendare din România. În perioada 14 - 17 iunie, vizitatorii Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului pot urmări tehnica de lucru și măiestria cu care creatori populari de marcă realizează icoane pe sticlă și lemn, măști tradiționale, jucării ecologice și fac demonstrații de olărit.

În fiecare zi din intervalul mai sus menționat , între orele 10.00 și 18.00, sunt organizate ateliere de :

- pictură icoane pe sticlă la Biserica din Bezded, 
- atelier de confecționat jucării ecologice la Tehno Parc 
- demonstrații de olărit la Gospodărie-atelier de fluierari, Hodac
- atelier de confecționat măști la Gospodăria Câmpulung Moldovenesc
- pictat icoane pe sticlă la Gospodăria - atelier de rogojinari, Văleni
- atelier de pictat icoane pe lemn - Complex arhitectural Stolojani – Târgu Cărbuneşti.

Sâmbătă, 15.06.2019, de la ora 14.00 are loc deschiderea oficială a expoziției Micro Folie, la Casa Artelor. La deschidere vor participa, printre altii, doamna Michele Ramis, Ambasadorul Republicii Franceze în România și doamna Daniela Cîmpean, Presedintele CJ Sibiu. Proiectul Micro Folie, reprezintă o ofertă culturală unică, realizată de Ministerul Culturii din Franța si coordonată de La Villette, în parteneriat cu 12 muzee din Franța: Luvre, Chateu de Versailles, Centre Pompidou, La Villette, Musee Picasso, Musee du Quai Branly, Philharmonie de Paris, RMN Grand Palais, Cite des sciences et de l'industrie, Arab World Institute, Opera din Paris, Musee d'Orsay si Festivalul din Avignon. Muzeul aduce laolalta pest 500 de opere de arta, fiind o calatorie digitala dedicata tinerilor dar si varstnicilor, din Antichitate pana la explorarea spatiala. În cadrul acestui proiect, Muzeul ASTRA va desfășura sâmbătă, 15.06.2019, o serie de ateliere interactive pentru copii începând cu ora 13.30.

Duminică, 16.06.2019, va avea loc Hramul Bisericii din Dretea, procesiunea de Rusalii, ridicarea armindenilor și sfințirea holdelor.

Biserica „Pogorârea Duhului Sfânt” din satul Dretea, județul Cluj, datând din anul 1672, este unul dintre cele mai valoroase monumente din Muzeul în aer liber. Biserica este construită în stil maramureșean, iar pictura este o combinație de artă post-bizantină și artă populară, în care pictorul a optat, în naos, pentru două teme majore: ciclul Patimilor și sfinții militari. În imagini puteți vedea picturi mai puțin vizibile publicului, din altarul bisericii: Jerta lui Avraam și Hristos Euharistic.

În Muzeul în aer liber, cu ocazia Rusaliilor, se vor organiza următoarele, duminică, 16 iunie 2019:

- ora 9.30-12.00: liturghia la biserica „Pogorârea Duhului Sfânt” din Dretea
- începând ora 12.00: 
- procesiunea de Rusalii, cu prapuri, de la biserica din Dretea la biserica din Bezded;
- ridicarea „armindenilor” la bisericile din Bezded și din Dretea - reconstituirea unui obicei care se realiza de Rusalii;
- sfințirea holdelor din luncă, ce se realiza tot cu ocazia Rusaliilor.

Haideți să ne bucurăm de binecuvântate tradiții și de meșteșuguri păstrate vii!

Foto: Muzeul Astra

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest