Write a comment

Imagini de duminică, 23 iunie. Credincioși cinstind straiul strămoșesc, întru credință și tradiție, la bisericile din Hamba, Boarta și la Biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavriil”, Boian-pr. Marius-Gheorghe Drăghici. ABSOLUT IMPRESIONANT, DEMN DE LAUDĂ!


În contextul Anului omagial al satului românesc în Patriarhia Română şi în urma dezbaterilor din cadrul Conferinţelor preoţeşti de primăvară, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitului Ardealului, duminica Tuturor Sfinţilor (23 iunie 2019) a fost declarată ZIUA PORTULUI TRADIŢIONAL ÎN ARHIEPISCOPIA SIBIULUI, urmând ca în 24 iunie 2019 să fie sărbătorită ZIUA UNIVERSALĂ A IEI.

Preţuită şi cinstită prin purtarea sa de numeroase personalităţi ale României ce au integrat în garderoba lor, spre exemplu regina Maria ori principesa Ileana, IA românească este croită în formă de cruce, dintr-o singură bucată de pânză, cu o deschizătură în partea de sus, fiind de fapt o cămaşă de sărbătoare, din pânză albă, bumbac, in sau borangic, împodobită cu diverse broderii.

Pe cât de simplă în tăietură, pe atât de profundă în semnificaţie, nu este doar piesa de bază a costumului popular feminine sau strict un obiect vestimentar tradiţional, ci mult mai mult: este un dor aşezat pe o pânză albă ce împodobeşte trupul, templu al Duhului Sfânt.

Crucea reprezintă credinţa omului în Dumnezeu, în nădejdea Învierii, însăşi croiala iei având forma crucii, aşa cum se poate vedea în zona noastră, iar liniile drepte orizontale sugerează moartea, pe când liniile drepte verticale, viaţa. Liniile ondulate uşor ne trimit cu gândul la apă, la curăţenia şi purificarea pe care le aduce ea.

23 iunie nu este numai ajunul zilei sărbătorii Naşterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul sau popular Sânzienele ori Drăgaica, ci şi ziua când Biserica sărbătoreşte ziua duminica Tuturor Sfinţilor.

Din dorinţa de a ne pregăti atât trupeşte (prin cele mai bune haine româneşti, autentice şi păstrătoare a tradiţiilor şi a trudei moşilor şi strămoşilor) cât şi sufleteşte (printr-o curăţie interioară prin Taina Sf. Spovedanii) pentru marea sărbătoare a celui mai mare om născut din femeie Arhiepiscopia Sibiului propune ca ziua de 23 iunie să fie declarată Ziua Portului Tradiţional în Arhiepiscopia Sibiului.

Astfel, slujitorii bisericii i-au îndemnat pe credincioşi să vină înveşmântaţi la Sfânta Liturghie în cele două zile mai sus menţionate purtând veşmintele tradiţionale pe care le-au moştenit de la moşi şi strămoşi.

 

 

Foto: Mitropolia Ardealului-pagină oficială

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest