Write a comment

Hramul Schitului Sădinca din județul Sibiu a adunat și în acest an sute de credincioși din împrejurimi, dar și grupuri de pelerini din întreaga țară, atașați de așezământul monahal înființat în urmă cu doar câțiva ani pe într-un sat depopulat.

Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Înainte de slujba religioasă, ierarhul a tuns în monahism un viețuitor al schitului sibian, astfel încât obștea monahală de aici s-a îmbogățit cu încă un viețuitor ce poartă îngerescul chip. După rânduiala tunderii, ierarhul l-a felicitat pe tânărul monah și l-a îndemnat să ducă până la capăt făgăduința făcută sub mantia starețului David Stoica.

Sfânta Liturghie a fost oficiată la altarul de vară al schitului, iar în soborul de preoți s-au aflat exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, arhimandritul Visarion Joantă, protopul de Sibiu Ioan Coșa, protopul de Săliște Ioan Ciocan și alți slujitori ai sfintelor altare din comunitățile apropiate de schit. Răspunsurile liturgice au fost date de o parte a grupului psaltic „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, condus de drd. Adrian Dobreanu.

În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a explicat credincioșilor înțelesurile sărbătorii din 14 septembrie și le-a reamintit cele trei semnificații duhovnicești al Crucii.

Aşa cum aflăm din comunicatul Mitropoliei Ardealului, la final, Părintele Mitropolit a oferit distincția „Crucea șaguniană pentru clerici” stareţului de la Schitul Sădinca, protosingelul David Stoica. De asemenea, primarul comunei Loamneş, Maria Greavu, a primit distincţia „Crucea șaguniană pentru mireni”.

Schitul de la Sădinca a fost înființat în 2003, când părintele David Stoica a venit în satul sibian pentru a întemeia o comunitate monahală. În 2006, schitul a fost sfinţit, iar de atunci așezământul monahal a devenit un important centru spiritual din Arhiepiscopia Sibiului.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest