Write a comment

La împlinirea a 167 de ani de la trecerea la cele veşnice a patronului spiritual al Academiei Forţelor Terestre, istoricul şi revoluţionarul Nicolae Bălcescu- personalitate de referință a istoriei naționale, vineri, 29 noiembrie, în cadrul instituţiei academice, a avut loc o ceremonie militară emoționantă, dedicată evocării personalităţii marelui om politic, teoretician și militant de frunte al generației pașoptiste.

 

Evocarea personalităţii şi a operei patronului spiritual al AFT a fost făcută de către muzeograful Academiei, dr. Cosmin Roman, iar la finalul ceremoniei a fost depusă o coroană cu flori la bustul istoricului.

*Nicolae Bălcescu (n. 29 iunie 1819București – d. 29 noiembrie 1852Palermo) a fost un istoricscriitor și revoluționar român. Alături de fratele său mai mic, Barbu, a participat la Revoluția din 1848. Prin capodopera sa Românii supt Mihai Voievod Viteazul, Bălcescu l-a impus în canonul național pe voievodul Mihai Viteazul.

CRONOLOGIE

*29 iunie 1819 - Se naște la București Nicolae Bălcescu, fiul pitarului Barbu sin Petre căpitanul și al Zincăi Bălcescu. Fiul ia numele mamei, tatăl murind de timpuriu. Urmează Colegiul de la Sf. Sava, având profesori pe Florian Aaron și pe Ion Heliade Rădulescu; portretul lui Bălcescu la adolescență i-l face Ion Ghica într-una din Scrisorile sale.

A murit la Palermo, dar nu a fost îngropat la groapa săracilor cum s-a scris, ci transportat la mânăstirea Capucinilor, specializată în mumificări. Mumia lui se poate vedea și astăzi în galeria acelei mânăstiri, cu mențiunea: "Nicolae Bălcescu, prim ministru al Valachiei".

  • 1861 - 1863 - Apare postum, în Revista română a lui OdobescuRomânii supt Mihai-Voievod Viteazul.

  • 1877 - Al. I. Odobescu îngrijește editarea în volum a celei mai importante scrieri a lui Bălcescu, Românii supt Mihai-Voievod Viteazul.Foto: Diana David

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest