Write a comment

 BAAAARZA

EVENIMENT! Barză Neagră: exemplar tânăr- văzută astăzi înspre Băile Veneției din… Țara Făgărașului. Ce-i drept, în județul vecin, Brașov… prin urmare, n-ar fi exclus ca, la un moment dat, să apară și de la Ucea încoace, pe la Arpașu, Colun, Racovița sau Porumbacu...

 

Barza neagră este o specie mult mai rară și mai retrasă, comparativ cu barza albă, dar de o eleganță și suplețe care amintes de scene clasice de balet.

Evită complet prezența umană, astfel că și cele mai mici intervenții (în special activități în zona cuibului) la începutul perioadei de reproducere (dar nu numai), pot avea efecte catastrofale asupra succesului de cuibărit.

Aceasta are penajul aproape complet negru, cu reflexii metalice verzi si violete. Doar abdomenul este alb. Picioarele și ciocul sunt lungi, cu o colorație roșie-portocalie puternică. Exemplarele tinere au ciocul negricios, iar picioarele gălbui. Lungimea corpului este de 90-100 cm, anvergura aripilor de 1,1 - 1,45 cm, iar greutatea de 2,5 - 3 kg.

Barza neagră preferă pădurile cu copaci bătrani din apropierea vailor râurilor sau a terenurilor mlăștinoase. Principala amenințare o constituie dispariția pădurilor bătrâne, nederanjate. Orice fel de lucrări forestiere al căror scop este extragerea arborilor maturi și bătrâni au un efect negativ semnificativ asupra populației speciei. Barza neagră este vulnerabilă tocmai datorită faptului că pădurile pe care specia le preferă - pădurile deschise bătrâne, nederanjate, de luncă - au suferit de-a lungul timpului cele mai severe modificări - suprafața lor fiind diminuată până la dispariție.

Pentru ca este rară, barza neagră este o specie greu de fotografiat.

Vânătoarea la această specie este interzisă.

Populația globală este estimată la 24.000- 44.000 de indivizi.

 

 

Foto: Veneţia Făgăraşului

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest