Write a comment

AVRIGPALAt

Șnițelul Vienez, Gulașul Unguresc, chiar și Puiul la Cărămida de la Zagreb sau Pljeskavica "burger-ul" sârbeasc - asortate cu hribi și galbiori din pădurile Transilvaniei! Fac cineste complexului eveniment dedicat aniversării celor 3 secole de la nașterea baronului Samuel von Brukenthal.Arnold Gunter Klingeis/Vice Presedinte si Membru Fondator al Asociatiei Proiect Transilvania: "Pentru a marca aşa cum se cuvine această frumoasă şi deosebit de importantă aniversare, administratorii ai Palatului Brukenthal din Avrig (fosta reşedinţă de vară a baronului), pregătesc o serie de evenimente, grupate sub tema „Brukenthal – 300 de ani”. Cea mai mare parte a acţiunilor incluse în programul viitorului an jubiliar, vor fi dedicate publicului larg, astfel încât numărul beneficiarilor acestei sărbători să fie cât mai mare.

Reamintim, în anul 2021, „PALATUL BRUKENTHAL – THE FASHION PALACE - AVRIG” va fi gazda evenimentelor din domeniul modei, culturii, artei, ştiinţei şi tehnologiei. Toate acestea fiind organizate în concordanţă cu spiritul şi felul de a fi "modern" al Baronului Samuel von Brukenthal."

Samuel von Brukenthal (26 iulie 1721 – 9 aprilie 1803) a fost primul guvernator al Transilvaniei, născut pe aceste meleaguri. Fiul cel mic al unui jude regal de origine germană, Samuel von Brukenthal a fost contemporanul lui Voltaire, al lui Jean-Jaques Rousseau, al Mariei Teresa, al tuturor marilor miniştri ai Europei din perioada respectivă. Fostul guvernator a arătat o deschidere deosebită spre inovaţie, nou, modernitate, ştiinţă şi tehnologie, artă, cultură, literatură, diplomaţie, fiind una dintre cele mai importante personalităţi ale vremii.

Numit guvernator al Transilvaniei, revine la Sibiu unde, după modelul vienez, îşi construieşte un palat în stilul barocului târziu.Spaţiul fastuos al acestei reşedinţe, adăpostea seratele muzicale şi literare patronate de baron, galeriile de artă, cabinetul de stampe şi biblioteca. Aceastea au reprezentat un nucleu spiritual pentru Transilvania.

În anul 1770, Baronul Samuel von Brukenthal oferea amatorilor de frumos posibilitatea de a vizita galeria sa de artă europeană. Aceasta a devenit, în 1817, muzeu public, una dintre primele instituţii de acest gen din Europa. Colecţiile de artă europeană ale baronului Samuel Brukenthal au fost deschise publicului încă din 1790, cu trei ani înaintea inaugurării Muzeului Louvre din Franta

Prin testament, Baronul Samuel von Brukenthal a dispus deschiderea Palatului ca muzeu public, gestul său înscriindu-l astfel în rândul marilor iluminişti ai veacului

În afara activităţilor deja planificate si avute în vedere, responsabilii complexului baroc de la Avrig vor organiza şi vor gazdui manifestări care să corespundă întocmai asteptarilor şi ideilor oaspeţilor.

Situată idilic în mijlocul parcului Oranjeria este punctul de atracție principal pentru vizitatorii ansamblului Brukenthal. Farmecul istoric de altădată l-am completat cu eleganța și confortul zilelor noastre. Oaspeților noștri le stau la dispoziție în această unică clădire baroc dormitoare moderne, un restaurant romantic și două săli pentru evenimente, de exemplu petreceri, seminare sau conferințe.

NU UITAȚI: A fost lansat un concurs de proiecte pentru agenda culturală a anului jubiliar „Brukenthal – 300 de ani”, Administratorii domeniului, împreună cu membrii Asociaţiei „Proiect Transilvania”, urmând să premieze cele mai bune propuneri cu suma de 10.000 lei, pentru ca apoi să se implice în organizarea şi promovarea fiecărui eveniment.

Așteptăm propunerile dumneavoastră pentru serbarea aniversari jubiliare la adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau vizitați www.palatulbrukenthalavrig.ro!

 

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest