Write a comment

CCC

AZI E SĂRBĂTOARE ÎN TEATRUL SIBIAN! AZI ANIVERSĂM NUMELE DE AUR AL SCENEI DE LA SIBIU, UN NUME DE AUR ÎN TEATRUL ROMÂNESC: Directorul Teatrului Național „Radu Stanca”:CONSTANTIN CHIRIAC.

MAESTRUL Constantin Chiriac s-a născut la 3 octombrie 1957, în Prisăcani, județul Iași.
A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică din Bucureşti în 1980. Din anul 2006, maestrul este doctor în teatru.
A debutat pe marele ecran in anul 1981, în filmul Croaziera, în 1987 l-a interpretat pe Nilă din ecranizarea romanului Moromeţii de Marin Preda, în regia lui Stere Gulea. În anul 1997, a jucat în filmul maghiar Gyilkos kedv, regizat de Pál Erdöss.
Este secretar general la Fundația Romano-Suedeza Rom-Swed-Aid Sibiu – Stocholm din anul 1991, iar din anul 1994 conduce celebrul Festival Internaţional de Teatru de la Sibiu. Maestrul, în perioada 1993-2001 a fost directorul Casei de Cultură a Studenţilor Sibiu și director al Centrului Cultural European din capitala în perioada 1999- 2001. Conduce Fundația Romano-Japoneză Casa Prietenului.

 

Actor de teatru și film și lider în domeniul cultural, Constantin Chiriac a jucat în peste 40 de spectacole, colaborând cu regizori importanți, cum ar fi Iulian Vișa, Andriy Zholdak, Mihai Măniuțiu, Silviu Purcărete și Kazuyoshi Kushida și a susținut one-man show-uri și recitaluri de poezie în peste 50 de țări. Printre cele mai cunoscute filme în care a jucat se numără Moromeții (regia Stere Gulea), Croaziera (regia Mircea Daneliuc) și Undeva la Palilula (regia Silviu Purcărete).

Constantin Chiriac a studiat Actoria la București, obținând diplome în management cultural de la Agenția de Informații a SUA, de la Hull University din Marea Britanie, precum și de la Virginia Commonwealth University Richmond. De-a lungul carierei sale a creat structuri importante în domeniul artelor spectacolului, recunoscute la nivel internațional, a generat nenumărate proiecte internaționale și a condus echipe numeroase. Este președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, director general al Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu și președinte al Bursei de Spectacole de la Sibiu. A jucat un rol decisiv în obținerea titlului Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007 și în reușita incontestabilă a proiectului. De asemenea, a fost membru al Comisiei de selecție și de monitorizare a orașelor candidate pentru titlul de Capitală Culturală Europeană (2009 – 2012). Constantin Chiriac este profesor universitar la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu și doctor honoris causa al Leeds Metropolitan University (2008) și al Universității de Vest Timișoara (2018), susținând cursuri și conferințe la universități din lumea întreagă.

***Munca sa uriașă, efervescentă, a fost recunoscută prin nenumărate premii și distincții printre care Premiul Aspen Institute pentru Contribuția la Patrimoniul Cultural Național în 2014 și Premiul Fundației Japonia și al Ministerului de Afaceri Externe din Japonia (2015). Este Ofițer al Ordinului Coroanei Belgiene (2011) și Ambasador Onorific al Turismului din 2014. De asemenea, a primit Ordinul Național „Pentru Merit“ în grad de Cavaler (2000) și Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, din partea Marelui Duce de Luxemburg (2017). În anul 2018 a primit Crucea Casei Regale a României pentru Teatrul Național „Radu Stanca“ Sibiu, Titlul de Cetățean de Onoare al Județului Sibiu și Titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Râmnicu Vâlcea. În 2019 a devenit membru de onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România, iar Ministrul Culturii din Franța, dl. Franck Riester, l-a decorat în grad de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor. Tot în anul 2019 a fost decorat de Guvernul Japonez cu „Ordinul Soarelui Răsare cu Raze Aurii“.


UN OM, UN ARTIST, UN ROMÂN. Cu o extraordinară putere de muncă, talent, dăruire. Un om cu HAR, care sfințește locul...

SĂ NE TRĂIȚI, MAESTRE! LA MULȚI ȘI BINECUVÂNTAȚI ANI!

 

 

 

foto: ziare.com

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest