CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

 CHARESSS

 

Prințul Charles de Wales (Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor, născut la 14 noiembrie 1948 la Londra) este actualul Prinț de Wales și moștenitor la tronului Regatului Unit. Charles este fiul regineiElisabeta a II-a a Regatului Unit și al soțului acesteia, Prințul Philip, Duce de Edinburgh. Este de asemenea Duce de Cornwall și Duce de Rothesay, titluri purtate în mod tradițional de moștenitorul tronului Angliei, respectiv al Scoției.

Prințul Charles este moștenitorul care a purtat cel mai mult timp acest titlu în întreaga istorie a Marii Britanii.

Este interesat de o serie de probleme umanitare și sociale: a fondat The Prince's Trust în 1976 și sponsorizează multe alte organizații caritabile și de artă. De mulți ani militează pentru agricultura ecologică și încearcă să sensibilizeze populația cu privire la schimbările climatice. În 1989 a publicat o carte despre rolul arhitecturii în societate și conservarea clădirilor istorice, intitulată A Vision of Britain. De asemenea, susține medicina alternativă.

Charles a studiat la școlile Cheam și Gordonstoun, pe care le-a urmat și tatăl său, Ducele de Edinburgh, când a fost copil, precum și la Geelong Grammar School din Australia. După ce a obținut diploma universitară la Trinity College, Cambridge, Charles a fost în marina regală din 1971 până în 1976. În 1981 s-a căsătorit cu Lady Diana Spencer, cu care a avut doi fii, Prințul William, Duce de Cambridge (n. 1982) și Prințul Harry de Wales (n. 1984). Cuplul a divorțat în 1996, după ce Diana l-a acuzat public pe Charles de o aventură cu Camilla Parker Bowels. Diana a murit într-un accident de mașină în 1997. În 2005 Prințul s-a căsătorit cu Camilla, care a primit titlul de Ducesă de Cornwall.

Înrudit cu Familia Regală a României (cunoscut fiind faptul că tatăl său a copilărit cu vărul din România- Regele Mihai, dar și legăturile de rudenie prin Regina Elisabeta), Prințul Charles a devenit și… s-a consacrat ca un mare și bun prieten al plaiului mioritic, îndeobște al satelor tradiționale din Ardeal, unde, de altfel, și-a și cumpărat câteva căsuțe unde obișnuiește să-și petreacă zile de neuitat printre țăranii buni păstrători de tradiții pe care îi apreciază și îi respectă ca pe propriile rude.

Un prinț, un om. Un caracter nobil, o mână întinsă bucuriei de a readuce în actualitatea autenticul, meșteșugurile, oamenii ce pun temelie satului și frumosului.

Sub înaltul său patronaj își desfășoară activitatea Fundația Mihai Eminescu Trust, cu pleiada sa de inițiative dedicate renovării unei multitudini de biserici, monumente și sate tradiționale, proiecte sociale și culturale de anvergură, care, cu toatele, vorbesc despre respect, dragoste, credință, generozitate, omenie, inspirație.

Azi, la zi aniversară, îi dorim Alteței Sale Regale LA MULȚI ANI BINECUVÂNTAȚI și așteptăm cu emoșie și speranță reîntâlnirea pe plaiurile doinite ale Ardealului, acolo unde albastrul caselor din Viscri, turlele și orgile bisericilor fortificate, slana, magiunul și tradițiile, pitorescul Mălîncrevului și-al Biertanului l-au fermecat într-atât!

 

 

 

 foto: Agerpres, ziare.com

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest