Write a comment

 999noica

“Am finalizat investiția la Liceul „Constantin Noica”. Lucrările pentru eficientizarea energetică au inclus în fapt o modernizare a spațiilor școlii care, pentru elevii și profesorii Liceului va însemna un confort mai mare în sălile de clasă, iar din punct de vedere administrativ o mai mare eficiență în furnizarea utilităților și chiar o economie în costurile acestora. Liceul este acum pus la punct pentru că inclusiv curtea am modernizat-o și am amenajat un teren de sport pentru baschet și handbal”, a declarat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Important de știut, scopul lucrărilor a fost scăderea consumului de energie convențională cu 40% și creșterea consumului de energie din surse regenerabile prin utilizarea unor sisteme alternative și moderne.

Concret, în cazul Liceului „Noica”, aceasta înseamnă că de acum înainte energia electrică se va produce și cu ajutorul panourilor fotovoltaice instalate pe acoperiș, iar căldura în clădirea școlii va fi asigurată inclusiv prin pompe aer-apă care extrag căldura din aer și o transformă în apă caldă pentru sistemul de încălzire, utilizând energia electrică. În plus, încălzirea va fi mai eficientă pentru că fațadele clădirii au fost izolate.

Lucrările efectuate, pe scurt:

* Izolarea termică a fațadelor clădirii și a plăcii peste ultimul nivel, scopul fiind menținerea mai bună a temperaturii ambiante în clase și celelalte spații

* Instalarea a 102 panouri fotovoltaice pe acoperișul clădirii care vor asigura energie electrică pentru sistemul de iluminat și toata aparatura electrică folosită în școală

* Instalarea a două pompe de căldură aer-apă care vor asigura necesarul de apă caldă al clădirii. Pompele vor funcționa în sistem automatizat împreună cu centrala termică, în funcție de condițiile atmosferice.

* Instalarea unor convectoare care înlocuiesc vechiul sistem de încălzire cu radiatoare (calorifere), acestea asigurând un randament si o distribuție mai bună a căldurii

* Eficientizarea iluminatului în clădire și înlocuirea rețelei de alimentare și a corpurilor vechi de iluminat. Acum încăperile sunt iluminate cu 479 de corpuri de iluminat cu LED

* Montarea unui sistem de management și control al utilităților din clădire – Building Management System (BMS). Concret, acesta este un sistem integrat hardware si software. Toate sistemele termice si electrice proaspăt instalate sunt dotate cu senzori și dispozitive de automatizare si control, astfel încât pot fi atât monitorizate dar si gestionate prin BMS, programate și optimizate de la distanță prin intermediul software-ului aferent.

* Repararea acoperișului clădirii

Realizarea acestei investiții a presupus lucrări interioare ample, în toate spațiile clădirii, fiind necesară spargerea unor canale în pereți pentru înlocuirea firelor electrice, pentru introducerea noilor rețele, inclusiv realizarea unui nou sistem de alimentare cu energie electrică a școlii, realizarea integrală a unui nou sistem de distribuție a energiei termice în întreaga clădire, lucrări de refacere și finisaje interioare, precum și lucrări pentru adaptarea clădirii la cerințele ISU pentru securitatea la incendii.

Beneficiarii acestei investiții sunt cei 900 de elevi ai Liceului, dar și profesorii care predau aici.

Valoarea investiției finanțate din fonduri europene obținute de Primăria Sibiu se ridică la 6,5 milioane de lei.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest