Write a comment

 Colndul

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) s-a întrunit joi seara pentru a analiza situația și pentru a decide noi măsuri pentru combaterea pandemiei de Covid-19. Cum era de așteptat, sa propus PRELUNGIREA STĂRII DE ALERTĂ.

 

Ce a declarat secretarul de stat Raed Arafat:

În primul rând, de Sărbători, vă rog, gândiți-vă la SĂNĂTATEA dumneavoastrăși la SĂNĂTTAEA apropiaților!

- propunerea este de prelungire a stării de alertă pentru încă 30 de zile, păstrând măsurile actuale

- o măsură în plus - organizarea activității operatorilor de transport de cablu care deservesc pârtiile de schi, se va stabili printr-un ordin comun al miniștrilor Sănătății, Economiei Energiei și Mediului de Afaceri.

- probabil că telecabinele cu o capacitate de 20 de persoane, vor funcționa cu 10  persoane. Telescaunele vor funcționa normal.

- toate măsurile, cu excepția închiderii piețelor care s-a stabilit că rămân deschise, rămân valabile, cele pentru situațiile unde este incidentă sub 1,5%, între 1,5% și 3% și peste 3% la mia de locuitori.

- ne vom axa pe luarea unor măsuri zonale

-gândiți-vă că situația nu este încă sub control, nu suntem într-o scădere

-asta înseamnă presiune pe sistemul sanitar

- fiecare dintre noi să respecte măsurile: portul măștii, igiena, distanțarea, telemunca

- de sărbători încercați să limitați numărul celor cu care vă întâlniți. Asta ne va permite să trecem mai ușor peste ce va urma

- mâine la ora 10.00, la Guvern, are loc ședința prin care se va aproba hotărârea de guvern care preia propunerile CNSU și prin care se prelungește starea de alertă pentru încă 30 de zile, începând cu 14 decembrie.

- pârtiile sunt deschise dar cu respectarea măsurilor de restricții”.

Totodată, dr Raed Arafat a făcut referire și la veciul obicei ce precede Crăciunul- mersul la colindat. Medicul a recunoscut că sfatul său personal e ca oamenii SĂ ÎNȚELEAGĂ și… în acest an să renunțe pe cât posibil la colindat. Cum se știe, obiceiul presupune, practic, mai multe tradiții- unele care țin zile în șir- și adesea, un număr mare de copii, tineri sau chiar… vârstnici care merg din casă în casă. În condiiile speciale ale pandemiei, totul poate reprezenta un risc destul de mare atât pentru colindători, cât și pentru cei care sunt colindați.

Și… DA, dacă acum vom înțelege, dacă acum vom respecta regulile, vom putea trece mai ușor și ne vom putea întoarce mai curând către normalitate, căte momentele adevărate de sărbătoare!

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest