Write a comment

 NICHITAAA

Astăzi se împlinesc 37 de la trecerea în neființă a marelui nostru poet, "îngerul blond" al literaturii române, Nichita Stanescu.

"După Caragiale, Ploieștiul adăuga o nouă și neasemuită nestemată coroanei spiritualității neamului. Un neo-modernist considerat de criticii literari ca fiind parte distinctă în categoria exclusivistă a inventatorilor lingvistici și poetici, pe numele său, Nichita Stănescu.

Distincțiile obținute de către inconfundabilul estet al mesajului măiastru (Premiul Herder- 1975, cel al Uniunii Scriitorilor atribuit de patru ori, Premiul Mihai Eminescu al Academiei Romane- 1978 etc.) l-au așezat pentru totdeauna în Panteonul scrisului românesc. Acestea au constituit pentru marele poet și eseist o sumă a recunoașterii materialității. Or, el a levitat într-o lume absolut personală, coborâtă din neant pentru doar jumătate de secol."

Nichita: Un OM… în fapt, un înger al cuvântului care ne-a miruit cu vers.

A fost laureat al Premiului Herder şi nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură (1980).

Considerat atât de critica literară cât şi de publicul larg drept unul dintre cei mai de seamă scriitori pe care i-a avut limba română, pe care el însuşi o denumea “Dumnezeiesc de frumoasă”, Nichita Stănescu aparţine temporal, structural şi formal, poeziei moderniste sau neo-modernismului românesc din anii 1960-1970. Ca orice mare scriitor, însă, Nichita Stănescu nu se aseamănă decât cu el însuşi, fiind considerat de unii critici literari, precum Alexandru Condeescu şi Eugen Simion, un poet de o amplitudine, profunzime şi intensitate remarcabile, făcând parte din categoria foarte rară a inventatorilor lingvistici şi poetici.

"Ceea ce putem spune, până toate acestea se vor lămuri, este că poetul Nichita Stănescu continuă o serie mare de poeţi din secolul al XX-lea (Bacovia, Arghezi, Blaga, Barbu) şi că el însuşi este un mare poet care cu închipuirile, jocurile, teoriile, stările şi abilităţile lui a schimbat faţa poeziei româneşti. Un mare poet român într-o istorie imposibilă (epoca totalitarismului), un mare liric european aproape necunoscut ..."(Eugen Simion).

Nichita: din carne de cuvânt s-a întrupat în vers. Și a rostit cuvinte prin… necuvinte și poezie s-a născut. Din el pentru noi, pentru totdeauna. Azi e despre el. Despre cât de mult ar mai putut fi...

 

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest