CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

VGG

Conferință de presă susținută marți, 12 ianuarie, de președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, secretarul de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședinte CNCAV. La eveniment au mai participat: Andrei Baciu, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, Adriana Pistol, și doctorul Călin Alexandru, Departamentul pentru Situații de Urgență.

Valeriu Gheorghiță, declarații: „Bună ziua! Mă bucur să ne revedem și astăzi. Așa cum anunțam săptămâna trecută, intenționăm să avem aceste briefing-uri săptămânale tocmai pentru a vă prezenta și a vă aduce în atenție cele mai importante informații pe care noi le avem, atât în ceea ce privește activitatea din ultimele șapte zile, cât și activitatea care urmează a se desfășura. Vă readuc aminte că, până la sfârșitul zilei de ieri, erau circa 125.190 de persoane vaccinate. Astăzi, la ora 12:00, erau vaccinate peste 9.000 de persoane. Au fost înregistrate în total 468 de reacții adverse raportate, dintre care 191 de reacții adverse sunt locale și circa 277 reacții adverse generale. Din punct de vedere al numărului de pierderi, vorbim de 272 de doze, ceea ce reprezintă 0,16 la sută din numărul dozelor distribuite.

În ceea ce privește numărul dozelor recepționate până la acest moment, după cum știți, pe data de 11 ianuarie a fost primită cea de-a patra tranșă, în total fiind recepționate 450.450 de doze. Au fost distribuite circa 160.980 de doze, practic au plecat din centrele de stocare către centrele de vaccinare și s-au efectuat peste 134.000 de doze, în momentul de față fiind vaccinate, practic, 134.000 de persoane. Datele erau pentru ziua în curs la ora 12:00.

Următoarea etapă vizează pregătirea celei de-a doua etape a Strategiei de vaccinare. În momentul de față, din numărul de centre de vaccinare destinat pentru unitățile medicale, pentru lucrătorii din sistemul medical și social, de pildă, astăzi se vaccinează în circa 235 de centre. Pentru etapa a II-a sunt identificate și vor fi operaționalizate 750 de centre, dintre care, așa cum am spus, circa 100 de centre rămân deja din centrele din unitățile medicale. Aceste 750 de centre vor avea circa 1.766 de puncte de vaccinare, ceea ce vor asigura la capacitate maximă peste 100.000 de persoane care se pot vaccina în fiecare zi. Din acest punct de vedere, am identificat categoriile de boli cronice pentru etapa a II-a. Pe lângă persoanele cu vârsta peste 65 de ani, vorbim de persoane care sunt diagnosticate cu diabet zaharat, persoane cu obezitate, persoane cu boli cardiovasculare cronice, cu boli cronice renale, cu boli pulmonare cronice, persoane cu afecțiuni oncologice, persoane cu boli autoimune, de asemenea persoanele cu imunodepresii, atât prin boli sau prin tratamente, și inclusiv persoanele cu infecție HIV/SIDA. În ceea ce privește modalitatea de programare, platforma va fi gata pe data de 15 ianuarie. De la ora 15:00 se va putea începe programarea persoanelor pentru etapa a II-a în centrele de vaccinare care vor fi pregătite. Pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani, programarea se poate face individual, se poate face prin medicul de familie, se poate face prin serviciile de call center – aici, ca noutate, vom avea un număr unic la nivel național, pe care vi-l pot şi spune 021.414.44.25. Practic, sunând la acest număr apelurile vor fi preluate în cele 42 de call center-uri distribuite la nivelul fiecărui județ. O altă modalitate de programare, prin direcția de asistență socială din primării sau prin intermediul aparținătorilor, care pot să își facă cont şi să înscrie până la maxim 10 persoane dintre aparținători, din familie. Pentru persoanele care sunt în evidență cu boli cronice, sub vârsta de 65 de ani, programarea se face în mod corect prin medicul de familie. Dacă persoana respectivă nu are acces la un medic de familie sau nu are medic de familie, se poate face programare prin serviciul de call center, individual, pe pagina web, prin direcția de asistență socială sau, la fel, prin intermediul aparținătorilor. De asemenea, pentru persoanele care deservesc activități esențiale, programarea se face prin angajator și, de asemenea, atunci când angajatorul înscrie persoanele pe care le are angajate sau în contract de prestări pentru acele activități esențiale, beneficiarul poate să își stabilească, după ce este validat de angajator, ziua și centrul unde vrea să meargă să se vaccineze. Ceea ce, din punctul nostru de vedere, oferă o libertate în a alege centrul și ziua la care vrei să te vaccinezi.

Un alt lucru important, pe care l-am primit în jurul prânzului, Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat variația de șase doze. Practic, în cursul zilei am şi primit notificare de la compania BioNTech Pfizer, de mâine se reactualizează stocurile și în loc de cinci doze, cât este prevăzut per flacon, vom vorbi de șase doze. Cam acestea sunt datele pe care vi le spun. Ceea ce aș mai vrea să menționez pentru etapa a II-a, așa cum am spus, programarea va începe cu data de 15, după ora 15:00, și vor intra în același timp, atât persoanele care sunt la grupa de risc pentru forme severe, persoanele cu vârsta peste 65 de ani cu boli cronice, dar și persoanele care deservesc activități esențiale. Din punct de vedere al activităților legate de comunicare, foarte pe scurt pot să vă spun că pe platforma națională de informare au fost peste un milion de utilizatori unici care au accesat această platformă și, de asemenea, pe pagina de Facebook "RO Vaccinare" peste două milioane de accesări. Ceea ce pot să vă mai spun, datele în ceea ce privește intenția de vaccinare. Am primit aceste informații de la Organizația Mondială a Sănătății. Biroul pe România arată în momentul de față o creștere a intenției de vaccinare la circa 50%, față de cât se estima inițial, şi aproximativ 11% dintre persoane, în momentul de față, doresc să amâne sau ezită decizia de vaccinare”. 

Col Dr Valeriu Gheorghiță a mai precizat: „În ceea ce privește modalitatea de efectuare a procesului de vaccinare există instrucțiuni deja elaborate și transmise către Direcțiile de Sănătate Publică chiar de la sfârșitul săptămânii trecute. La nivelul fiecărui județ, Direcția de Sănătate Publică, care are în evidență toate centrele medico-sociale, împreună cu nucleul de coordonare de la nivel județean stabilește programarea acestor centre în vederea vaccinării. Cu cel puțin 24 de ore anterior deplasării echipei mobile se anunță administratorul centrului pentru a obține consimțământul informat al persoanelor care se află internate în centrul medico-social, urmând ca apoi echipa mobilă de vaccinare să se deplaseze la fața locului cu vaccinurile necesare, în funcție de câte persoane se vor imuniza. La sediul centrului se pot vaccina atât angajații, cât și beneficiarii, cât și persoanele internate, iar ele vor fi ulterior introduse în Registrul Electronic Național al vaccinărilor. Iar modalitatea de obținere a consimțământului informat în acest caz, se respectă practic procedurile legale în vigoare, de la aparținător, rudă de gradul I și mergând în jos până la căile celelalte  legale”.

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest