CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

AFAFfaffafa

„E un prilej de a aduce mulțumiri personalului medical care are grijă de sănătatea noastră, dar și celorlalte categorii de personal care lucrează în unitățile sanitare și care fac posibilă funcționarea acestora.

Vă apreciem dedicarea!”

 

„Ziua Mondială a Sănătății e un prilej să le mulțumim tuturor celor care lucrează în domeniul medical.

Să ne oprim un minut din ce facem și să le spunem un sincer „Mulțumesc”.

În semn de respect față de ei și munca lor, să respectăm în continuare regulile impuse de pandemia COVID-19”. (Academia Forțelor Terestre Sibiu)

 

„Astăzi, de Ziua Mondială a Sănătății, dorim ca împreună să le urăm un călduros -La mulți ani!-, multă putere de muncă și un binemeritat -Vă mulțumim!- tuturor celor care zilnic, luptă pentru a da celorlalți o nouă șansă la viață!

De peste 1 an, întregul personal medical este supus unei presiuni imense, iar eforturile depuse în toată această perioadă, în scopul salvării de vieți, au lăsat urme. Pentru a-i sprijini în această luptă cu noul virus, rolul nostru rămâne unul simplu și anume, acela de a le asculta sfaturile medicale, atât de necesare în această perioadă.

La mulți ani tuturor colegilor din cadrul întregului sistem sanitar, personalului care activează în sistemul medical de urgență, serviciile de ambulanță, UPU-SMURD, precum și colegilor paramedici din cadrul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență.

Din partea noastră, a tuturor: Vă mulțumim!

Sunteți eroii noștri!” (Departametul pentru Situații de Urgență)

 

7 aprilie- Ziua Mondială a Sănătății. Pentru al doilea an consecutiv, această sărbătoare își trăiește menirea la modul cel mai profund, cel mai… acut. Într-un timp pandemic, într-un timp al durerii și speranței deopotrivă, într-un timp al eroilor… blamați, într-un timp în care suferința e îngenunchiată de răutate, fals, zvonistică și ambiții, dar în care, dincolo de orice, medicina își „joacă” mai mult ca oricând rolul de izvor de viață și sănătate, cu riscuri și asumări, cu întrebări și cercetări la modul aproape simfonic, beethovenian… Azi,mai mult decât o zi însemnată în calendar, o zi în care să ne aducem aminte de eroii din Linia I dar și de responsabilitatea și… conștiința fiecăruia dintre noi, pentru binele nostru, al tuturor!

 

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a găzduit, în 1948, prima întrunire la nivel mondial dedicată sănătăţii, în cadrul căreia s-a hotărât aniversarea la 7 aprilie a Zilei Mondiale a Sănătăţii, care mai apoi a fost marcată pentru prima dată în 1950.

În ultimii 50 de ani, marcarea Zilei Mondiale a Sănătăţii a scos în evidenţă aspecte importante legate de sănătate, cum ar fi sănătatea mintală, îngrijirea mamelor şi a copiilor, dar şi schimbările climatice cu repercursiuni asupra sănătăţii.


"Building a fairer, healthier world for everyone" este tema din 2021 a acestei zile. În ultimii ani, ţările din Pacificul de Vest au cunoscut o creştere economică rapidă, dublată de migraţie şi urbanizare, care au creat ocazii pentru mulţi oameni de a avea o viaţă mai bună. Însă, mulţi alţii au rămas în urmă. Pandemia de COVID-19 a redus câştigurile recente în domeniul sănătăţii şi a împins mai mulţi oameni în sărăcie şi nesiguranţă alimentară, amplificând inegalităţile de gen, sociale şi de sănătate.

Cu ocazia Zilei mondiale a sănătăţii, OMS face apel la acţiuni de eliminare a inechităţilor în materie de sănătate, ca parte a unei campanii globale de-a lungul unui an, pentru a aduce oamenii împreună şi de a construi o lume mai corectă şi mai sănătoasă. Campania evidenţiază principiul constituţional al OMS conform căruia "obţinerea celui mai înalt standard de sănătate este unul dintre drepturile fundamentale ale fiecărei fiinţe umane fără deosebire de rasă, religie, credinţă politică, condiţie economică sau socială".

Lumea în care trăim este o lume, încă, inegală. Inechităţile în materie de sănătate nu sunt doar nedrepte şi incorecte, dar ameninţă şi progresele înregistrate până în prezent. De asemenea, aceste inegalităţi au capacitatea de a mări, mai degrabă decât de a restrânge decalajele existente.

Cu toate aceste neajunsuri, inegalităţile în materie de sănătate pot fi prevenite prin strategii care acordă o atenţie sporită îmbunătăţirii echităţii în sănătate, în special pentru grupurile cele mai vulnerabile şi marginalizate. COVID-19 a lovit cu putere toate ţările, dar impactul său a fost cel mai dur asupra acelor comunităţi care erau deja vulnerabile, mai expuse la boală, cu mai puţine şanse de a avea acces la servicii de calitate de îngrijire a sănătăţii şi cu mai multe şanse de a experimenta consecinţe nefavorabile ca rezultat al măsurilor luate pentru a reduce pandemia.

De aceea, OMS face apel la lideri să se asigure că comunităţile sunt în fruntea proceselor de luare a deciziilor şi că toată lumea are condiţii de viaţă şi de muncă care să conducă la o sănătate mai bună. În acelaşi timp, îndeamnă liderii să monitorizeze inechităţile în materie de sănătate şi să se asigure că toţi oamenii pot accesa servicii de sănătate de calitate, în funcţie de nevoile şi valorile lor din cadrul comunităţilor lor.

 

 

 

Foto: Cpt. Viorela Varna; Facebook, PlayTech

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest