CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

ASII

Anual, la data de 12 mai se serbează Ziua Internațională a Asistenților Medicali (International Nurses Day). Totodată, în aceeași zi s-a născut Florence Nightingale, considerată fondatoarea și cea care a pus bazele asistenței medicale.

În prezent, asistentele medicale sunt recunoscute ca profesioniști calificați, dar trebuie știut că… nu a fost mereu așa.

La începutul secolului al XIX-lea, asistentele medicale nu aveau niciun fel de pregătire si nu erau plătite.

 

Sărbătoarea (International Nurses Day), instituită în 1974 la iniţiativa Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali, este aniversată, la nivel mondial, la 12 mai.

2020 a fost declarat dreopt Anul Asistentului Medical şi al Moaşei, având în vedere sărbătorirea a 200 de ani de la naşterea asistentei medicale Florence Nightingale şi marcarea a 120 de ani de la înfiinţarea Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali (International Council of Nurses – ICN).

Florence Nightingale (1820) a deschis prima şcoală pentru asistente medicale pe lângă Spitalul ”Saint Thomas” din Londra (1860), realizând primul pas în pregătirea profesională şi instituţională a asistentelor medicale, care până atunci au fost considerate persoane nepregătite, care îndeplineau munci înjositoare.

În 1907, a devenit prima femeie din Marea Britanie recompensată cu Medalia de Merit.

Asistenţii medicali, oameni implicați, profesioniști a căror contribuție la actul medical este majoră, joacă, firește, un rol-cheie în toate instituţiile medicale, fiind responsabili pentru sănătatea, bunăstarea, siguranţa şi recuperarea pacienţilor.

SUNT MEREU ACOLO, ÎN LINIA I! ÎN ȘI… DINCOLO DE PANDEMIE. Acolo, unde secundele constituie pragul dintre viață și moarte, unde e nevoie nu doar de o seringă, un pansament, un bisturiu, ci și de o vorbă de duh, de un zâmbet, de minte limpede și... devotament.

Azi, de Ziua dumneavoasră, vă mulțumim și venim dinainte cu florile gândurilor bune, cu recunoștință și cu urarea LA MULȚI ANI BINECUVÂNTAȚI!

 

***n celebra sa lucrare“Observații privind îngrijirea bolnavilor”, Florence Nightingale a detaliat modul în care ea a înțeles sănătatea și gamasa întreagă de factori determinanți. Ea a făcut legătura dintre factorii personali, cum ar fi igiena și alimentația, relațiile sociale, precum șiritualurile de vizitare a bolnavului de către prieteni, considerentele economice,inclusiv influența clasei sociale asupra locuințelor și sănătății. Preocupările legate de mediu care cuprind curățenia tuturor lucrurilor, de la așternuturi până la pereți și mai departe sunt, de asemenea, extrem de importante. Perspectiva lui Nightingale aparține vremurilor ei, fiind în același timp, remarcabil de relevantăpentru prezentul nostru.

Ethel Bedford Fenwick a fost o susținătoare pasionată a organizării și unificării asistenților medicali. Fiind una dintre membrii fondatori ai Consiliului Internațional al Asistenților Medicali, aceasta considera că asistenții medicali ar putea aduce cele mai mari beneficii bolnavilor, în mod individual, dar și colectiv. Cu sprijinul educației, ea a cerut asistenților medicali să fie mai mult decât instrumente pentru ameliorarea suferinței: să fie și mesagerii prevenirii sale.  Pornirea sa de a însufleți și de a coagula asistenții medicali a fost aceea că activitatea asistenților medicali se desfășoară dincolo de limitele pereților unui spital și că are influență asupra bunăstării țărilor și a lumii.

Factorii sociali și impactul acestora asupra sănătății nu sunt noțiuni noi pentru profesia de asistent medical. De fapt, se află chiar în centrul profesiei. Asistenții medicali au sarcina de a fi ambasadori și lideri în acest domeniu. Această profesie se extinde mult dincolo de obiectivele legate de sănătate și include acei determinanți cu impact asupra sănătății și bunăstării.

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest