CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

Al treilea eveniment dedicat Zilei Europei din acest an va avea loc în Piața Mare din Sibiu în data de 10 mai 2014, între orele 11:00 – 13:00.

Evenimentul, organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România alături de Primăria Municipiului Sibiu, Casa de Cultură și Liceul de Artă din Sibiu, este dedicat publicului larg.

Manifestările prilejuite de celebrarea Zilei Europei vor include mai multe momente artistice (cor live, recital de percuție, taraf) și o expoziție de tablouri și sculpturi realizate din material finit (piatră, lemn, metal), obiecte realizate de elevii Liceului de Artă din Sibiu. Spectatorii prezenţi pot participa şi la diverse concursuri de cunoştinţe pe teme europene şi vor fi răsplătiţi cu premii atractive.

Reprezentanţa Comisiei Europene (RCE) în România reprezintă Comisia Europeană pe plan local şi asigură un flux eficient de informaţii între aceasta şi cetăţenii şi autorităţile României. Viziunea Reprezentanței este aceea a unei Românii europene atât prin calitatea sa de stat membru, cât şi prin implicarea activă a cetăţenilor săi în construcţia europeană. Misiunea RCE este de a contribui la o cât mai bună înţelegere a Uniunii Europene, a scopurilor, valorilor şi politicilor acesteia, aducând informaţia europeană cât mai aproape de cetăţeni, într-o formă adaptată nevoilor lor specifice.

Ziua Europei – 9 mai

La data de 9 mai 1950 s-a făcut primul pas în direcţia creării Uniunii Europene de astăzi. La Paris, în acea zi, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a citit în faţa presei internaţionale o declaraţie prin care chema Franţa, Germania şi alte patru state europene să-şi pună în comun producţiile de cărbune şi oţel, aşezând astfel piatra de temelie a unei federaţii europene.

Ceea ce ministrul francez a propus atunci a fost crearea unei instituţii europene supranaţionale, însărcinată cu gestionarea industriei cărbunelui şi oţelului, sector care constituia, la vremea respectivă, baza întregii puteri militare. Ţările la adresa cărora a fost lansat apelul aproape se distruseseră reciproc într-un conflict care a lăsat în urma sa pagube materiale imense şi un sentiment de dezolare.

În 1985, liderii UE, întruniţi în cadrul summitului de la Milano, au decis ca la data de 9 mai să fie sărbătorită Ziua Europei.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest