Write a comment

Managerul Muzeului National Brukenthal din Sibiu, Sabin Luca, spune ca toti angajatii se simt la la priveghi, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute s-a primit o circulara de la Minister prin care li s-a spus ca finantarile de cheltuieli trebuie sa si le asume conducerea institutiei prin sponsorizari.  Nici bugetul nu a venit foarte mare pentru luna martie de la principalul ordinator de credit, Ministerul Culturii. Muzeul National Brukenthal a primit 21 de mii de lei, asta in conditiile in care numai factura la energie electrica a fost de 30 de mii de lei. Pentru a face economii astfel incat institutiile pe care le coordoneaza sa nu fie uitate, masurile luate au fost drastice si s-a ajuns chiar si la inchiderea  Muzeului Farmaciei si a celui de Arme.

Problemele create prin aprobarea noului buget, cat si a finantarii proprii de catre Ministerul Culturii, creeaza probleme mari pentru Muzeul Brukenthal. Finantarea data de principalul ordinator de credite pentru luna martie este 9 ori mai mica decat cheltuielile pe care conducerea institutiei trebuie sa le achite.

Finantarea pe martie 2013, suma care a fost oferita a fost de 21 de mii de lei. Curentul a fost de 30 de mii de lei, deci mai mare decat finantarea. Ce ne facem ca mai este factura la gaz, 70 de mii de lei, paza, 54 de mii de lei, apa-canal, curatenie, salubrizare. Aceasta suma este de noua ori mai mica decat necesarul multianula lunar al muzeului pentru ca nu s-a facut nici un angajament bugetar inafara celor legate de utilitati”, a declarant managerul Muzeului National Brukenthal din Sibiu, Sabin Luca.

Gazul s-a oprit!

Dupa instiinatrea trimisa de Ministerul Culturii au aprut si primele masuri drastice luate de conducerea Muzeului Brukenthal: s-a oprit gazul iar, in birouri, este aprins doar cate un singur bec.

In birourile Muzeului Brukenthal va functiona cate un singur bec. Gazul s-a oprit de patru zile, cu toate ca legea spune ca pentru a fi oprit gazul, timp de patru zile, trebuie sa fie o anumita temperatura”, a explicat Sabin Luca.

Muzee inchise!

Pentru a economisi si mai mult, unele expozitii vor fi inchise total. Pe langa expozitii, doua dintre muzeele aflate in subordonarea Muzeului National Brukenthal vor fi inchise total.

“Se vor inchide urmatoarele expozitii: toate de la parterul palatului, expozitia gotic, expozitia evolutia arhitecturii sibiene, expozitiile temporare si cea de grafica. Se inchide expozitia Tezarul-istorie, dar pentru ca aceste masuri nu sunt indeajuns, oricum, va dati seama ca este o economie minuscula, se inchide Muzeul Farmaciei, total, Muzeul de Arme, total, si in toate celelate sedii, seful de sectii si muzeograful de serviciu au obligatia sa stinga lumina atunci cand nu sunt vizitatori in sala. Masurile au inceput de vienri si trebuie sa dau dreptate colegilor: ne simtim ca la priveghi in muzeu: e frig, e intuneric, dar poate ca ne-am atins scopul”, a explicat managerul Muzeului National Brukenthal.

In urma instiintarii facute de Ministerul Culturii, Muzeul National Brukenthal ar urma sa acopere 37% din totalul de finantare, din fonduri proprii, in conditiile in care „noi solicitam de ani de zile, prin memorii multe, mari si frumoase, pana la intrarea in Minister, pentru ca pe urma nu cred ca le citeste nimeni, si aratam ca este o tehnica  gresita de alcatuire a bugetului din cauza faptului ca noi nu reprezentam o uzina, noi nu avem voie sa facem comert prin lege. Si nu ni se permite sa ne dezvoltam financiar aceste solicitari foarte mari”, a spus, luni,  Sabin Luca.

Anul trecut, Muzeul National Brukenthal a realizat, din venituri proprii, suma de 1, 6 milioane de lei, suma prevazuta, si cea realizata, 1,9 milioane de lei, asta insemnand ca au adus venituri  mai mari cu 300.000 de lei decat cele prevazute, toti banii ajungand in bugetul Ministerului Culturii.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest