Write a comment

În cel mult trei luni, încep lucrarile de modernizare a infrastructurii MUZEULUI ASTRA din DUMBRAVA SIBIULUI.

În aceasta dimineaţă directorul Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, Valeriu OLARU, a confirmat că de la semnarea, ieri , a unui contract privind o investiţie majoră cu fonduri europene, vor putea demara, conform procedurilor, mai multe lucrări privind modernizarea şi reabilitarea infrastructurii.

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea şi conducerea Consiliului Judeţean Sibiu au semnat luni, la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, contractul de finanţare pentru dezvoltarea unui proiect extrem de necesar: „Crearea şi modernizarea infrastructurii de valorificare turistică a patrimoniului cultural al Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale din Dumbrava Sibiului”.

Altfel spus, s-a dat „undă verde” unui binevenit cadou pentru celebrul muzeu, al cărui prestigiu a depăşit demult hotarele ţării.

Concret, se vor primi fonduri europene destinate modernizarea infrastructurii acestei instituţii care este un reper în cultura şi turismul românesc.

Proiectul  va fi derulat pe o perioada de 21 de luni, în care se vor realiza mai multe lucrări de anvergură:

- Realizarea unui sistem de iluminat public în zona porţilor de acces la muzeu. În acest moment, accesul persoanelor care se deplasează cu autoturismul propriu pentru a ajunge la intrările principale din Muzeu, cele situate pe Calea Răşinarilor, este posibil doar prin intrările de la Porţile I, II şi III de pe Calea Răşinarilor, parcări care nu beneficiază de un sistem de iluminat public. În afara sezonului estival, acest lucru contribuie la scăderea gradului de satisfacţie a vizitatorilor în ceea ce priveşte experienţa turistică pe care muzeul o poate oferi. Lipsa iluminatului poate duce, de asemenea, la dificultăţi în exploatarea eficientă a locurilor de parcare, atât pentru turişti cât şi pentru personalul administrativ responsabil de direcţionarea şi taxarea serviciului de parcare.

- Refacerea împrejmuirii muzeului şi realizarea unui sistem video de supraveghere. În ceea ce priveşte gardul de împrejmuire perimetrală a Muzeului, acesta este incomplet şi ineficient în raport cu funcţia pe care trebuie să o îndeplinească, aceea de protecţie perimetrală faţă de intrările abuzive şi pentru siguranţa exponatelor (22000 obiecte de patrimoniu mobil şi aproximativ 400 de construcţii expoziţionale). Momentan, singura metodă de asigurare a pazei obiectivului este prin personal subcontractat în acest scop, numărul celor implicaţi fiind însă insuficient în raport cu suprafaţa foarte mare (96 de hectare) care constituie suprafaţa totală a muzeului iar dotările moderne de supraveghere, inexistente.

-  Consolidare şi reparare a 18600 mp de alei afectate din muzeu. Aleile pietonale din muzeu, în lungime totală de peste 10 km, reprezintă principala infrastructură de acces la obiectivele individuale din muzeul în aer liber, peste 250 la număr. În cazul neintervenţiei în reabilitarea lor se va ajunge la un ritm accelerat de degradare, afectând obiectivul de patrimoniu în ansamblul său.

Proiectul a fost depus spre finanţare de către Consiliul Judeţean Sibiu în cadrul Programului Operaţional Regional 2007 – 2013, axa prioritară 5 – dezvoltarea durabila şi promovarea turismului, domeniul de intervenţie 5.1. – restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizare infrastructurilor  conexe, iar beneficiarul acestuia, Complexul Naţional Muzeal Astra, este una dintre cele mai prestigioase instituţii de cultură de la nivelul judeţului Sibiu şi chiar de la nivel internaţional. 

Investiţia se cifrează la  3.169.525,16 lei (fără TVA).

Demn de remarcat, an de an, muzeul atrage zeci de mii de turişti de pe toate meridianele şi, în plus, este gazda primitoare a unor manifestări de înalt rang cultural şi educativ, precum Olimpiada Naţională de Meşteşuguri Artistice Tradiţionale, care anual aduce aici aproape 200 de elevi din toată ţara.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest