In vreme ce noi abia asteptam sa ciocnim oua, primind bucuria Invierii, prin lumina sfanta, la celalalt capat al lumii, primavara e celebrata prin sarbatoarea traditionala a florilor de cires, SAKURA.
4.000 de insule mai mici. Tara Soarelui Rasare ofera o diversitate sociala, culturala şi peisagistica fantastica, precum si mirajul unor tarditii pastrate de milenii. In Japonia poti vedea locuri minunate, poti intalni oameni extraordinari si poti face atatea lucruri noi si inedite. De la vizitele in vechile orase imperiale Nara si Kyoto la serile de karaoke in cluburile din Tokyo, participarea la Festivalul Florii de Cires, in aprilie, este poate cea mai fermecatoare experienta nipona pe care trebuie sa o traiesti macar o data in viata!
Cei care au calatorit si au avut privilegiul sa cunoasca acest taram, spun ca Japonia moderna si cea traditionala sunt atat de apropiate una de alta si se completeaza reciproc. Este nevoie de doar o scurta calatorie cu Shinkansen-ul – un tren japonez de mare viteza – pentru a lasa in urma marile orase precum Tokyo sau Osaka. Poti descoperi la orice pas o lume magica, departe de stresul si ritmul oraselor – Japonia traditionala.
Printre minunile fara seaman din Tara Soarelui Rasare se remarca Hanami (lit. „privitul florilor”)- obiceiul tradițional japonez de a privi florile ume ( Prunus mume, cais japonez) sau sakura (Prunus x yedoensis etc., cireș japonez). Poate însemna simplul privit al florilor sau un picnic sub cireșii înfloriți. un symbol, un gst de admiratie si respect fata de CREATIE, de natura-mama.
Perioada ideală este, depinzând de regiune, de la sfârșitul lunii martie până la începutul lunii mai, și durează în fiecare regiune cam o săptămână-două. Demn de stiut ca Sakurazensen (lit. „frontul sakura”, prezicerea perioadei ideale pentru hanami) este anunțată în fiecare an de către Institutul Meteorologic japonez, și este urmărită cu atenție de către cei care planifică picnicuri hanami. Picnicurile pot avea loc atât în timpul zilei cât și în timpul serii, caz în care se numesc yozakura. În unele parcuri sunt atârnate temporar lanterne de hârtie pentru yozakura.
Asa cum confirma istoricii, obiceiul a început în perioada Nara (710-794), la început fiind florile de ume care erau mai populare, dar începând cu perioada Heian (794-1185) sakura a devenit obiectul principal al hanami-ului. În literatură, termenul hanami în sensul de privire a florilor de sakura a fost folosit pentru prima dată în capitolul 8 al romanului Genji Monogatari (Povestirea lui Genji). În acea perioadă, pitorescul obicei era urmat doar de către curtea imperială, dar începând cu perioada Edo (1600-1867) și cetățenii de rând au început să urmeze obiceiul.
Surse foto: www.paralela45.ro, www.euforia.tv