Noua carte de identitate electronică va fi modificată, iar mențiunea „gen” va fi înlocuită cu „sex”

buletin-nou-pb981rlafpz282ou1bgz7e35wcd4907ne59zj1419s

Cuvântul „gen” va fi schimbat cu „sex” în noile cărți de identitate, pentru a evita interpretările.

Directorul de la Evidența Populației, chestorul Cătălin-Aurel Giulescu, a declarat vineri la Digi24 că în urma nemulțumirilor apărute, noile buletine vor suferi modificări.
La nivel european s-a stabilit foarte clar că în ceea ce privește elementele distinctive, în ceea ce privește genul masculin sau feminin, se aplică legislația națională a statului membru. Legislația stabilește foarte clar că există doar două opțiuni: F pentru feminin și M pentru masculin. Singurul element pe care l-am preluat din regulament este această opțiune referitoare la gen.
Fiecare stat membru a avut posibilitatea să aplice dispozițiile regulamentului. Am ales să folosim explicit termenul folosit de regulamentul Uniunii Europene, fără niciun fel de altă interpretare. 
Reiterez ideea noastră, esența proiectului pilot a fost să vedem ce reacții primim de la populație.
Vă pot spune că începând de ieri, grupul de lucru deja lucrează. Opțiunile merg către schimbarea acestei mențiuni. Și, revenind la simbolurile naționale, este vorba de blancheta pentru cartea de identitate simplă, cea care este fără cip, avem simbolurile naționale: stema României, drapelul și pe spate este un element în relief care reprezintă primele două versuri din imnul național. 
Documentul conține doar elemente naționale. Avem Ateneul care este desenat de mână, avem un brâu din zona Maramureșului, deci avem elemente distinctive naționale. În designul de fond avem crenelurile pe care o să le găsiți în stema națională”, a spus Giulescu pentru sursa citată.
El a mai spus că noul buletin are și funcția de document de călătorie, pe lângă funcția de stabilire a identității, înlocuind de asemenea și cardul de sănătate.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: