NU-I NICIO ÎNDOIALĂ: Judeţul Sibiu se mândreşte cu ia şi cămaşa tradiţională

images_foto_062017_01III

Sărbătoare marca SIBIU. A bătut în inimi, în pași, în straIE strămoșești…

 

 

Consiliul Judeţean Sibiu a sărbătorit Ziua Universală a IEI atât sâmbătă, în Piaţa Volantă Transilvania, cât şi duminică la Hora de Sânziene din Muzeul ASTRA, ca semn de apreciere pentru una dintre cele mai frumoase tradiţii româneşti devenită faimoasă în toată lumea. Și a totul a fost ca în povești!!!

Demn de amintit, de la sfârşitul lunii mai în Piaţa Volantă Transilvania s-a adăugat un element nou: Insula de promovare a tradiţiilor, ce are drept scop introducerea cumpărătorilor în atmosfera locurilor de unde provin produsele locale autentice pe care le găsesc în această piaţă ce pune în valoare producătorul local. IA românească nu putea lipsi sâmbătă din piaţa volantă şi din Insula de promovare a tradiţiilor. Aici, părinţii veniţi cu copiii la cumpărături i-au putut lăsa pe cei mici la un atelier de desen prin care s-au familiarizat cu motivele populare din ia tradiţională, sub îndrumarea specialiştilor de la Muzeul ASTRA. 15 copii cu vârste între 5 şi 12 ani de la Şcoala Tinerilor Jurnalişti – TV Eveniment au încântat oamenii din piaţă cu o Paradă a Iilor.

Astăzi, la finalul Sfintei Liturghii de la Biserica din Bezded, din Muzeul ASTRA, preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean, a deschis tradiţionala horă de Sânziene, într-o atmosferă care parcă a îndemnat și soarele să stea în loc, de-atâta joc și clipe faine…

Hora a strâns laolaltă zeci de sibieni de toate vârstele, dar şi 20 de turişti din Australia, aflaţi în vizită în muzeu.

„Trebuie să fim mândri de ia românească şi copiii noştri să ducă mai departe tradiţia ei. Felicit Muzeul ASTRA şi partenerii lor de evenimente pentru că reuşesc să ofere vizitatorilor nişte experienţe deosebite prin care tradiţiile rămân vii. Mă bucur că în multe locuri din judeţul Sibiu s-a marcat Ziua Iei: la Sadu, la Mediaş, la Roşia şi nu numai”, a precizat Daniela Cîmpean după ce a vizitat Târgul de Ţară şi expoziţia IA AIDOMA din cadrul emblematicului muzeu sibian.

Imaginile grăiesc de la sine, nu-i așa?!?

 

 

 

 

foto: (Silviu Popa)/ Focus Sibiu, Consiliul Judeţean Sibiu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: