Campanie organizată de SOCIETATEA ROMÂNĂ DE DERMATOLOGIE
ŞI NU UITA! PSORIAZISUL NU ESTE CONTAGIOS!
În fiecare an, data de 29 octombrie este „Ziua Mondială a Psoriazisului” şi, cu această ocazie, se desfăşoară şi în România campanii, manifestări şi evenimente menite să aducă în atenţia publicului larg problematica comună a tuturor persoanelor afectate de psoriazis.
Ca în fiecare an, şi în cadrul Secţiei Clinice Dermatovenerologie a SCJU Sibiu, această zi nu a trecut neobservată, fiind derulate acţiuni de informare şi educare a pacienţilor cu privire la această afecţiune. Acţiunile au început săptămâna trecută şi vor continua şi în următoarele săptămâni implicând medicii cu specialitatea dermatovenerologie dar şi medici din specialităţi conexe, precum şi rezidenţi şi studenţi.
„Psoriazisul este o afecţiune inflamatorie predominant cutanată ce afectează aproape 2-3% din populaţia lumii, adică aproximativ 100 de milioane de oameni, fără a face diferenţe între sexe. Există un vârf al incidenţei bolii în ultima perioadă a adolescenţei sau în jurul vârstei de 20 ani, iar un alt vârf la pacienţii care au împlinit 50 ani”, explică Prof. Dr. Maria Rotaru, medic şef al Secţiei Clinice Dermatovenerologie a SCJU Sibiu.
România se situează la acest capitol pe unul din primele locuri în Europa. Şi mai grav este faptul că, in spatele pacienţilor descoperiţi, sunt de 2 ori mai mulţi bolnavi netrataţi. Aproximativ 400.000 de români suferă de psoriazis. Majoritatea pacienţilor dezvoltă psoriazisul „vulgar”, o afecţiune cutanată care revine ciclic la intervale relativ scurte. Oficial, 4% din populaţia României are aceasta boală de piele, însă dermatologii atrag atenţia că numărul real de bolnavi este mult mai mare. În plus, se constată şi o scădere a vârstei îmbolnăvirilor, până către 15 ani.
Sfaturi pentru pacienţi: Cum ştiţi dacă aveţi psoriazis?
„Câteodată, psoriazisul poate fi dificil de diagnosticat, deoarece arată ca oricare altă boală de piele. Există numeroase tipuri de psoriazis şi acestea se disting adesea, după localizarea sau aspectul leziunilor. Prezenţa şi poziţionarea plăcilor tegumentare de psoriazis pot varia, anumite persoane pot avea o singură placă de psoriazis într-o parte determinantă a corpului, în timp ce alte persoane pot avea psoriazis pe toată suprafaţa corpului”, explică Prof. Dr. Maria Rotaru.
În plus, psoriazisul a depăşit de mult stadiul de „boală de piele”. Persoanele cu această afecţiune prezintă sau pot dezvolta multe comorbidităţi (cardio-vasculare, afecţiuni oculare, afecţiuni articulare, diabet, obezitate, boala Crohn).
Netratat se asociază cu depresia, stresul, furia, efecte asupra interacţiunilor sociale cu scăderea calităţii vieţii pacienţilor, aceasta fiind un indicator pentru a aprecia impactul bolii asupra pacienţilor.
Important este însă de precizat că există tratament accesibil pentru toate tipurile de psoriazis (formă uşoară, medie şi severă).
A TRAI CU PSORIAZIS IMPLIC Ă:
• A trăi cu o afecţiune cronică;
• Aspect fizic afectat;
• Aspecte psihologice delicate;
• Calitatea vieţii afectată;
• Momente de vulnerabilitate.
TOATE ACESTEA LE PUTEM TRECE MAI UŞOR IMPREUNĂ DACĂ SUNTEM CORECT INFORMAŢI !
Profesor Dr. Maria Rotaru (foto)
Şef Clinica Dermatologie, Spitalul Clinic Judeţean Sibiu
Membră în Consiliul Director al Societăţii Române de Dermatologie