O ADEVĂRATĂ LECȚIE DE… EDUCAȚIE! Expoziția: „Servirea mâncării, între medieval și modern”. La Casa Altemberger

images_foto_072018_mancaree

Eveniment de colecție! Expoziția: „Servirea mâncării, între medieval și modern” face parte din proiectul „Bucătăria la curtea princiară a Transilvaniei în secolul XVI”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Expoziția prezintă, prin intermediul a 16 panouri, o istorie pe scurt a evoluției veselei și tacâmurilor folosite în spațiul european, la trecerea dintre medieval și modern. Altfel spus, o lecție de educație și… istori eîn celași timp!
De la servirea mâncării pe felii de pâine uscată, până la folosirea vaselor speciale pentru păstrarea temperaturii calde sau reci a mâncării, poveștile cuprinse în această expoziție urmăresc, așa cum recunosc curatorii, evoluția cuțitului de la armă-tacâm la stadiul de cuțit de masă, materialele alese în producerea lingurilor sau povestea Cenușăresei tacâmurilor – furculița, a cărei folosire generalizată a reușit abia în era industrializării.
De asemenea, narațiunea expoziției urmărește felul în care statutul social este subliniat prin intermediul achiziționării și folosirii instrumentarului de masă.
Demn de apreciat, sunt prezentate piese din argint, cositor, cupru și oțel din colecțiile Muzeului de Istorie Casa Altemberger, datate în secolele XVI – XIX, mai puțin cunoscute sau care nu au fost expuse până la această dată.

Durata: 20.07 – 31.12.2018
Curatori: dr. Raluca Teodorescu, dr. Dana Hrib, dr. Raluca Frîncu
Fotografie: Alexandru Olănescu
Prelucrare grafică: Chris Balthes

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: