O EMBLEMĂ A SIBIULUI: CASA CU CARIATIDE. POVESTE, ISTORIE, VĂDUVE… ATRACȚIE TURISTICĂ

 

Casa cu Cariatide, una dintre cele mai atractive clădiri din Sibiu, prin pitorescul celor două statui care reprezintă două femei stând în picioare (aproape în mărime naturală, menite să îndeplinească funcţia de coloane de susţinere stă parcă de strajă străzii Mitropoliei, ca o altfel dar generoasă invitație pentru turiști dar și pentru sibieni să pătrundă tainele orașului, cu arhitectură, legende și locuri în care istoria, basmul și frumosul scriu armonii care întrec veacurile…

Construită între 1786 și 1787, după moartea contelui Gergely Bethlen, casa se aseamnă ca și arhitectură cu palatul Brukenthal din Piața Mare, anumite motive arhitecturale se regăsesc practic și la casa de pe strada Mitropoliei. Tocmai din acest motiv, casei îi se mai spunea în trecut și „Micul Palat”. (Iubesc Sibiul )

Puțini știu însă că văduva contelui Bethlen a ridicat casa chiar în locul unei vechi clădiri ce aparținea argintarului Sebastian Hann, unul dintre cei mai cunoscuți argintari ai secolului XVII. A reamenajat întreg spațiul dându-i acest aer baroc care a învins timpul, iar pentru a-i da o notă distinctivă a cerut și modelarea a două cariatide în locul coloanelor de susținere tradiționale.

Faptul că această clădire a fost ridicată de către văduva contelui Bethlen dar și asocierea cu celebra opereta „Vaduva Veselă” a făcut ca în folclorul local clădirea să fie supranumită și „Casa Văduvelor”, ceea ce pare că o învăluie în mister… Și poate tocmai de aceea dinaintea sa e un bun loc de popas pentru oricine vrea să descopere FRUMOSUL din seva orașului multisecular…

DESCRIERE:

Casa formată din pivniţă, parter şi etaj, este amplasată cu latura scurtă la stradă. Faţada simetrică realizată în stilul barocului târziu are în ax portalul în arc de cerc, cu borne din piatră, străjuit de două cariatide din piatră ce susţin un balcon. Ferestrele de la parter prezintă ancadramente întrerupte de câte şase bolţari. Cele de la etaj au ancadramente profilate cu cornişe.
Acoperişul mansardat, în două ape, cu coamă paralelă cu faţada, este ventilat prin trei lucarne ochi acoperite în trei ape.
Atât gangul cât şi mai multe încăperi de la parter şi etaj au bolţi cu penetraţii baroce, subliniate prin bandouri late.
În încăperile cu tavane drepte se păstrează stucaturi de plafon.

 

ELEMENTE DEOSEBITE:

–  Două statui din piatră reprezentând două tinere femei care sprijină balconul, aşezate pe un soclu de piatră. Înălţimea statuilor este de cca. 2.80m. Sculpturile pot proveni din atelierul lui Simon Hoffmeyer;
– Pasajul de trecere în curte acoperit cu bolţi semicilindrice;

– Poarta de stejar, cu trei registre verticale, cu portiţa decupată în mijloc, este decorată cu chenare curbe şi păstrează grilajul şi feroneria specific baroce.

 

ISTORIC:

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul patrimoniu.sibiu.ro, pe locul actualei case a fost mai înainte casa cunoscutului şi apreciatului maistru aurifaber Sebastian Hann (1644-1713).
În anul 1786 moştenitorul de pe atunci Gabriel Müller vinde imobilul contesei Rahel, născuta Kendeffi, văduva după Lt. Col. Conte Gregorius Bethlen, plătind 7000 florini ungureşti.
În 1812 a fost proprietar contele Gergely Bethlen, fiul contesei Rahel, iar în 1817 contele Adam Kendeffi. 
În 1821 casa este cumparată de Samuel Soterius, casa rămânând în proprietatea acestei familii până în 1873.  Urmează ca proprietar Dr. W. Hufnagel şi după el fiica lui, Eugenie Heltner, văduvă după medicul general Dr. W Heltner.
Aici a locuit între 1850-1852 pictorul austriac Theodor Stockl.
Iniţial în locul balconului de la etaj exista un bowindou prevăzut cu două coloane, un antablament şi un fronton.
Cu ocazia luptelor din 1849, s-a produs un incendiu care a distrus etajul casei.
La restaurarea etajului, bowindoul a fost înlocuit cu balconul actual.
La sfârşitul sec. XIX aici a funcţionat o grădiniţă evanghelică.

 

 

 

 

 

foto: Ovidiu Bălăcescu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: