Tinerii democrat-liberali din Mediaş, în colaborare cu Biserica Evanghelică din oraş, au iniţiat în urma cu cateva zile, o subscripţie publică cu scopul strângerii de fonduri pentru renovarea cât mai grabnică a celebrului Turnul al Trompeţilor din Mediaş.
Aşa cum spun iniţiatorii acţiunii, aceasta se va derula pe timpul unui an întreg, banii strânşi urmând a fi folosiţi pentru reparaţiile monumentului istoric.
Turnul Trompeţilor (construit în secolul XV) din cetatea Mediaşului, emblematic, de altfel, pentru municipiul de pe Târnava Mare, îşi are locul său între primele zece construcţii din lume ridicate în plan înclinat. Prin frumuseţea şi coordonatele sale se pare că acesta ocupă chiar pe locul doi în lume, după mult mai celebrul turn de la Pisa. Puţini ştiu, însă, că în spatele construcţiei turnului înalt de 68,5 metri se ascund însă câteva legende.
Aşa cum aflăm de pe site-ul www.turistintransilvania.com, se spune că în urmă cu cinci secole, atunci când lucrarea a fost începută, oficialităţile din Mediaş îşi doreau ca turnul să rivalizeze cu turnul Sfântului Ştefan din Viena astfel că aproape de sfârşitul lucrărilor au decis să îl mai înalţe cu încă trei etaje, astfel că turnul a ajuns la înălţimea sa de astăzi.
Una dintre legende spune că tocmai această înălţime l-ar fi mâniat pe Dumnezeu care a înclinat turnul, la fel ca în povestea Turnului din Babilon.
O altă legendă vorbeşte despre faptul că la sfârşitul lucrărilor, după ce au observat că turnul este construit strâmb, muncitorii au încercat cu ajutorul frânghiilor să îl îndrepte. Unul dintre cei care trăgea de funie, a văzut o domnişoară şi a uitat să se mai oprească, astfel că turnul s-a înclinat în direcţia opusă cu încă 2,29 de metri.
După finalizarea construcţiei, turnul a primit în vârf alte patru turnuleţe, pentru a arăta lumii că oraşul Mediaş are şi judecătorie. De asemenea, în vârful acestuia s-a constituit un punct de observaţie de unde se putea vedea împrejurul Mediaşului la câţiva kilometri distanţă. În turn era un trâmbiţaş care avea sarcina de a alerta populaţia în caz de incendiu, invazii sau alte pericole. Se spune că atunci când greşeau, trâmbiţaşii erau aruncaţi din vârful turnului în semn de pedeapsă.