O vioară Antonio Stradivari, mult mai veche decât compozițiile interpretate, vedeta Festivalulului Classics for Pleasure 2016. UN SUCCES REMARCABIL!


Anul acesta, Festivalul Classics for Pleasure a răsfăţat din plin melomanii şi iubitorii de frumos din Sibiu. Ediţia de anul acesta, intitulată Classics for Pleasure – Special Edition a însemnat şase concerte de muzică clasică, un spectacol dedicat copiilor, o expoziţie de arte vizuale, un pavilion de artă interactiv şi premii unice.


Festivalul s-a deschis pe data de 11 august cu concertul Vivaldi vs Piazzolla, o îmbinare perfectă dintre splendoarea şi măreţia barocă a italianului Antonio Vivaldi şi dinamismul şi forţa argentinianului Astor Piazzolla. Kamerata Kronstadt, sub îndrumarea dirijorului Cristian Oroşanu, şi solista Rebekka Hartmann  – care a interpretat piesele la o vioară Antonio Stradivari mai veche decât lucrarile executate – au captivat publicul cu interpretarea magnifică a lucrării Anotimpurile, reconfirmând că da, bucuriile muzicale ne dau senzația de nemurire cum spunea Emil Cioran. Interpretarea actriţei Camelia Paraschiv a versurilor lui Ionel Simota şi Aurel Dumitraşcu a completat perfect tematica concertului. Datorită condiţiilor meteorologice, concertul nu s-a putut ţine în Piaţa Mare ci a fost relocat în Sala Thalia. Ploaia nu i-a descurajat pe sibieni, care au umplut sala de concerte şi la final au apreciat îndelung prestaţia artiştilor.

Nici pe data de 12 august, sibienii nu s-au lasta împiedicaţi de temperaturile invernale ci s-au prezentat la concerte în numar record. Un public numeros a umplut Biserica Ursulinelor şi i-a ascultat pe talentaţii muzicieni din Spirit Brass Ensemble. Sub bagheta lui Mihai Ceaşcai, Spirit Brass Ensemble a încântat publicul cu adevărate bijuterii ale istoriei muzicale internaţionale iar prestaţia diafanei soprane Irina Baianţ i-a vrăjit pe toţi cei prezenţi.

În a doua parte a zilei a avut loc spectacolul de operetă Silvia – Prinţesa Ceardaşului a lui E. Káláman în Piaţa Mare. Spectacolul a reunit pe scenă Orchestra, Corul, Baletul şi Soliştii Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian” din Bucureşti. Maestrul Lucian Vlădescu a demonstrat încă o dată că este unul dintre cei mai buni muzicieni din generatia sa, printr-un tur de forţă care susţine toate aprecierile primite pe parcursul carierei sale. Tina Munteanu, Florin Budnaru, Mediana Vlad şi Cătălin Petrescu au reuşit să vrăjească publicul şi să-l învăluie în splendoarea Belle Epoque. În ciuda ploii torenţiale şi a frigului, nu număr record de persoane s-au prezentat şi au rămas să asiste pe tot parcursul spectacolului.

Toate concertele desfăşurate pe data de 13 august au fost dedicate memoriei reginei Ana, în contextul zilei de doliu naţional.

Programul artistic a început la ora 11.00 în Sala Thalia cu un concert dedicat celor mai mici şi mai drăgălaşi spectatori. Opera Comică pentru Copii i-a încântat pe cei mici cu Don Pasquale – o operetă plină de culoare, veselie şi desigur, învăţături utile. Copii s-au bucurat de spectacol şi la final au profitat de ocazie pentru a interacţiona cu câteva dintre personaje.
În aceeaşi zi, Corul Naţional de Cameră Madrigal „Marin Constantin” a interpretat cântece de o frumuseţe unică. Splendoarea barocă şi renascentistă i-a copleşit pe cei aflaţi la Biserica Ursulinelor. Sub îndrumarea dirijoarei Anna Ungureanu, corul a interpretat impecabil piesele din repertoriu iar la final publicul a solicitat cu insistenţă un bis. 
Seara i-a avut ca protagonişti pe Orchestra, Corul, Baletul şi soliştii Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca. Sub îndrumarea maestrului Adrian Morar, soliştii Sorin Lupu, Lucia Bulucz şi Ştefania Barz au adus pe scena din Piaţa Mare atmosfera satului românesc autentic de odinioară cu Ana Lugojana a lui Filaret Barbu. Opereta i-a captivat în asa măsură pe sibieni încât nici temperaturile invernale care au pus stăpânire pe oraş nu i-au determinat să plece.

Festivalul s-a încheiat pe data de 14 august cu tradiţionalul concert Proms of Delight. Finalul apoteotic al festivalului a reunit mari artişti naţionali şi internaţionali: dirijorul David Crescenzi, soprana Irina Iordăchescu, mezzo-soprana Lillianna Zalesinska, tenorul Dominik Sutowicz şi baritonul Iordache Basalic.Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu a interpretat magistral toate piesele iar publicul a apreciat sincer virtuozitatea artiştilor. Așa cum ne încredințează organizatorii, în total, 3000 de persoane au asistat la concertul de final şi s-au bucurat de acest concert unic în România, creat dupa modelul BBC Proms. Repertoriul a inclus melodii şi arii cunoscute un adevărat regal de frumuseţe şi măiestrie.

Toate concertele au putut fi urmărite în direct prin Livestreaming iar înregistrarările sunt în continuare disponibile pe www.classicsforpleasure.ro.

,,Suvenir de Sibiu” a reunit lucrările artiștilor Ammar Alnahhas, Alexandru Mihai Ariciu, Cătălin Botezatu, Vera Dan, Daniela Donțu și Nadejda Lungu.  Alăturat expoziției, în Piața Mare din Sibiu, pe toată perioada festivalului, în intervalul orar 16.00-20.00, un pavilion de artă le-a oferit participanţilor posibilitatea de a se exprima prin pictură şi de a interacţiona cu artişti.
Tot în cadrul pavilionului a fost organizată o tombolă ce a oferit participanților șansa de a câștiga una din gravurile oferite de magazinul de artăwww.weshopart.ro.

Festivalul Classics for Pleasure este organizat de Asociaţia Elite Art Club UNESCO (http://www.eliteart.org/), unicul reprezentant în România al Jeunesses Musicales International – cea mai amplă organizaţie non-guvernamentală dedicată tinerilor muzicieni din lume. Asociaţia desfăşoară, încă de la înfiinţarea sa în 2003, proiecte de anvergură şi înaltă calitate artistică în vederea promovării tinerilor artişti, expunerii valorilor culturale deja consacrate şi promovării culturale a României la nivel internaţional.

 
*Festivalul Classics for Pleasure – Special Edition este finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, în cadrul Programului PA17/RO13 “Promovarea diversității în cultura și artă în cadrul patrimoniului cultural european”.
 
*Acțiunea a fost cofinanţată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: