OCTOMBRIE, LA SIBIU… POVESTE. O IMAGINI PE CARE O S-O PURTAȚI ÎN INIMĂ

images_foto_102017_RRR

Octombrie, un soi de poezie ce urcă din vie și… din cei din urmă trandafiri…

 

Și-apoi, în fiece zori, orașul ia de susuori, cu aburi ce nencălzesc pasul, cu mirosul tămâios la focului de lemne, cu foșnetul devreme al frunzelor pictate arămii…

Din vii, pe dealuri, se-nalță imnuri vinului ce-acum se plămădește și frunțl de zile botează și stropește…

Octombrie se leagănă… prin parcul auriu, și joacă v-ași ascuns cun prunc zglobiu… ce ai tânjește după vacanța mare a trecutei veri… și-i face bucurie, în grădină, cu încărcații meri…

Și prin ferești, gutui șed lampioane…

 

***Octombrie este a zecea lună a anului în calendarul Gregorian și una dintre cele șapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile.

Octombrie începe (astrologic) cu soarele în semnul Balanței și sfârșește în semnul Scorpionului. Din punct de vedere astronomic, luna octombrie începe cu soarele în constelația Fecioarei și se sfârșește cu soarele în constelația Balanței.

Numele lunii octombrie (latinăOctober) vine de la cuvântul latinesc octo, opt, pentru că luna octombrie era a opta lună în calendarul roman.

Grecii numeau luna octombrie Pyanopsion. În România, luna octombrie, popular, se numește Brumărel. În această lună cad frunzele din copaci, țăranii se ocupă mai mult de treburile gospodăriei; acum se fac însămânțările de toamnă.

Octombrie începe în aceeași zi a săptămânii ca și Ianuarie cu excepția anilor bisecți.

În religia catolică, luna octombrie este dedicată Fecioarei Rozariului și îngerilor  păzitori. „Biserica a recunoscut întotdeauna eficacitatea deosebită Rosario,încredințând-o, prin recitarea sale comunitar și practica constantă, cauzele cele mai dificile“; astfel, potrivit tradiției, 2 octombrie este sărbătoarea îngerului păzitor. La 7 octombrie este solemnitatea Fecioarei Rozariului.

 

 Foto: Răzvan Rodean

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: