130 de copii, din 26 de centre, iau cu asalt, zilele acestea, Casa Artelor din Piaţa Mica. Este vorba de participantii la ceea ce poate fi considerat evenimentul saptamanii – faza judeteana a Olimpiadei de Mestesuguri Artistice Traditionale.
În cadrul tradiţionalului concurs, ajuns anul acesta la cea de a XVIII-a Ediţie, astăzi s-au desfăşurat probele la icoane pe sticlă, icoane pictate pe lemn, încondeierea ouălor, la care au participat 45 de elevi din judeţul Sibiu. Frumoşi şi talentaţi, îmbrăcaţi, aşa cum cere regulamentul concursului, în costume tradiţionale, reprezentând zonele de provenienţă.
Mâine, în cea dea doua zi a olimpiadei, alte câteva zeci de copii se vor întrece la ţesut, cusături tradiţionale, confecţionare păpuşi în costum popular, broderie, cojocărie, împletituri textile, confecţionat podoabe şi costume tradiţionale, urmând ca în ultima zi a concursului să aibă loc alte probe extrem de… provocatoare: prelucrarea artistică a lemnului, mobilier pictat, pirogravură, confecţionare măşti tradiţionale, prelucrarea artistică a metalului.
Aşa cum am aflat de la organizatorii concursului, la această afză a olimpiadei participă copii de la cluburile elevilor, dar şi de la şcoli şi licee din mai multe localităţi sibiene, printre care: Sălişte, Cisnădie, Brateiu, Bazna, Racoviţa, Scorei, Avrig, Alţâna, Aţel, Mârşa, Mediaş, Cârţa, Bazna, Arpaşu, Porumbacu de Jos etc, şi, fireşte, din municipiul Sibiu.
Preşedintele juriului, prof univ dr Ilie Moise (Catedra de Etnologie şi Folclor din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu) a ţinut să precizeze, după ce a trecut în revistă munca şi ardoarea micilor olimpici (şi, la urma urmei, de ce nu… viitori artişti), că „sunt foarte mulţi copii care în mod cert excelează în pictarea icoanelor pe sticlă. Ceea ce, fireşte, nu poate decât să ne bucure şi să ne convingă: trebuie să avem grijă de aceşti copii, dar şi de tradiţie”. De altfel, în acest context, interlocutorul nostru a făcut o mărturisire: „Vedeţi, suntem datori să nu uităm că Sibiul a avut, are cele mai importante centre ale tradiţiei iconarilor. Unul din aceste centre este la Arpaşu de Sus- acolo unde, spre sfârşitul secolului al XIX-lea, a trăit şi a creat cel mai mare pictor,în icoane pe sticlă, descoperit de şcoala sociologică a membrilor echipelor regale studenţeşti de la Bucureşti; e vorba despre Savu Moca. Apoi, îl avem, la Cârţişoara, pe un alt mare artist, un mare talent: Matei Ţânforea. Aşa ţărani cum au fost, aceşti doi mari pictori au ajuns la Bursa de valori din întreaga lume. Opera loc, icoanele lor, pictate acolo, în sat, se vând acum pe mii de euro. Ei doi au plasat icoana pe sticlă în rândul marii arte; pe icoanele lor s-au făcut studii, lucrări de doctorat, cercetări cu duiumul. Ei bine, toate astea se simt în ce fac azi copiii aici: în rodul muncii lor dar şi în ceea ce fac profesorii cu ei la ore”.
Etnologia în şcoală!
Profitând de acest dialog, profesorul Ilie Moise a ţinut să transmită un anume mesaj: „Aş dori să puteţi consemna pledoaria mea şi a colegilor în ceea ce priveşte necesitatea introducerii etnologiei în învăţământul românesc ca cea de a patra disciplină identitară, alături de limba română, istorie şi geografie.
Este o chestiune care ţine de fiinţa noastră naţională, de respectul faţă de tradiţie, de obârşie. Altfel riscăm cu toţii şi riscăm ca satul identitatea noastră în ansamblu să se piardă. De aceea şi această olimpiadă o facem să reziste de atâţia ani şi iată că dă roade. Să nu uităm ce spunea Mircea Eliade: „dimensiunea noastră tot de aici se trage…””, a conchis interlocutorul nostru care este şi membru al Comisiei Naţionale de Salvgardare a Patrimoniului Naţional Imaterial.
Pictor la 7 ani
Printre zecile de participanţi, undeva, la o masă de lucru, am găsit-o pe mezina concursului: Flavia Andreea Mladin, din Cisnădie. Un boboc de fetiţă, autoarea a două minunate icoane pictate pe lemn, sub îndrumarea doamnei profesoare Sandală Cândea de la Clubul Elevilor din Cisnădie. O fetiţă deosebit de talentatăcare amărturisit că îi place pictura şi pictează numai icoane. Dar merge şi la cursuri de dans şi limba engleză. Şi, pare-se urmează pasiunea bunicii, care şi dumneaei pictează icoane cu mare drag.