Ştiaţi că şi omul de zăpadă are, ca oricine care… se respectă, o istorie a lui? Se pare că, la sfârşitul secolului al XIV-lea, a fost ridicat primul om de zăpadă despre care s-a scris vreodată. Asta nu înseamnă că până atunci nimeni nu mai făcuse aşa ceva. Oamenii de zăpadă sunt asociaţi sărbătorilor iernii, cu toate că nu sunt prezenţi în istoria vreunei ţări. Spre deosebire de sărbători, ei pot apărea ori de câte ori ograda sau parcul se umple de nămeţi.
Potrivit celor care au studiat intens acest… subiect, printre primele menţiuni despre oamenii de zăpadă datează din Polonia, de la sfârşitului secolului al XVIII-lea, când un gravor în aramă face un calendar, în care luna decembrie este simbolizată printr-un om de zăpadă. La sfârşitul secolului al XV-lea, într-o biografie a lui Michelangelo se vorbea şi despre oamenii de zăpadă, iar mai târziu, însuşi Shakespeare aduce în discuţie aceste personaje în piesa de teatru „Richard al II-lea”.
S-a aflat că, începând din anii 1800, omul de zăpadă a început să semnifice elementele pozitive ale anotimpului rece, devenind, astăzi, un simbol al iernii, dar și al… celebrelor și așteptatelor vacanțe de iarnă!
Uriaşul Angus
A existat şi un record mondial pe această temă: cel mai mare om de zăpadă din lume a fost ridicat în America, într-un mic oraş din statul Maine (Bethel). Înălţimea uriaşului, pe care creatorii săi, copiii de la şcoala din oraş, l-au botezat Angus, a fost de 35 de metri. Greutatea lui era de peste patru tone (5600 mc de zăpadă), morcovul artificial aşezat pe post de nas avea o lungime de doi metri, iar pentru nas şi gură s-au folosit anvelope de maşini şi de care l-au creat au fost copiii care învăţau la şcoala din oraş. Angus a rezistat mai mult de patru luni, înainte de a se topi definitiv, în iunie 1999.
Implicaţii inedite
În Lituania, omul de zăpadă mai este numit şi „Omul fără minte”. În 2005, în urma unui protest, lituanienii au construit numai puţin de 141 de oameni de zăpadă, câte unul pentru fiecare parlamentar.
Foto: Descopera.ro